Manga biblioteka 2015.

Manga biblioteka u Tokiju

Tokijski Univerzitet planira da otvori biblioteku mangi u cilju podsticanja ozbiljnog izučavanja japanskog stripa. U ovoj Međunarodnoj Manga biblioteci nalaziće se dva miliona stripova, crteža, video igara i ostalih dela iz oblasti animacije, prenosi BBC. Otvaranje biblioteke se planira za 2015. godinu, u okviru Meiji Univerziteta.

Manga biblioteka 2015.

“Manga je olako shvatana u prošlosti, pa ne postoje arhive za ozbiljnije izučavanje. Mi želimo da pomognemo akademske studije mangi kao dela japanske kulture”, prokomentarisala je Susumi Šibao sa Univerziteta. Biblioteka će biti dostupna i fanovima bez akademskih pretenzija, iz Japana i inostranstva.

Krajem ovog meseca biće otvorena i memorijalna biblioteka mangi i subkulture posvećena Jošiniro Jonezavi, kritičaru mangi, koja će sadržati oko 140. 000 stripova.

Karakteristični stil mangi usko je povezan sa korišćenjem drvenih pločica za crtanje u 18. i 19. veku, poznatih kao ukiyo, na kojima su često ismevani prizori japanskog urbanog života.

Manga stripovi se van Japana obično vezuju za naučnu fantastiku i fantaziju, ali manga obuhvata mnogo šire opseg žanrova – od književnosti do sapunica.

Izvor: BBC

Postavi komentar