NOVOSTI ニュース

novosti

  • ChibiCon 2016: U subotu, 30. januara i u nedelju 31. januara održava se Chibicon 2016 u Domu omladine, u Beogradu. Karte su uveliko u prodaji, osnovna košta 350 din. a VIP varijanta 2000 din, postoji komplet i za dva dana. Sve pojedinosti pogledajte na linku dole.

CC16-posterVeć godinama postoji velika konvencija Japanizam koja se održava jednom godišnje početkom jula. Publika i popularnost događaja su rasli i javila se potreba za više ovakvih događaja. Kako bi se zadovoljila povećana potreba za ovakvim sadržajima 2013. godine je organizovan prvi ChibiCon. Konvencija ChibiCon predstavlja malu verziju Japanizma. Sam naziv ChibiCon je skovan od dve reči, Chibi (japanski za „malo“, ali i sa „ljubak i sladak“ nijansom značenja) i skraćenica Con, od convention (engleski „konvencija“, tako da i ime govori o kakvom se događaju radi. ChibiCon se obično održava početom kalendarske godine u Domu omladine Beograda, i traje dva dana tokom kojim posetioci imaju priliku da uživaju u različitim sadržajima.

ChibiCon je konvencija posvećena različitim aspektima pop kulture Japana, ali i mnogim drugim delovima geeky subkulture iz celog sveta. Program za svaku godinu je drugačiji, ali neki sadržaji su redovni kao što su: predavanja, tribine, takmičenja u video igrama, cosplay, anime kviz, artist alley i izložbe.

Ovde možete da zavirite u program Chibicona.

  • Novi KIGAKU časopis za 2016. godinu pojavio se na dobro snadbevenim kioscima.dfIako Japan spada u tehnološki i ekonomski najrazvijenije zemlje, Japanci i dalje u mnogim sferama života, kako u poslovnim tako i u privatnim odnosima, koriste Teoriju pet elemenata, koju su formulisali u vidu astrologije nazvane Kigaku. Kigaku znači „nauka o slaganju životnih energija“ (KI – životna energija, GAKU – učenje) jer Japanci veruju da, kao što prirodni elementi utiču jedni na druge, tako se i ljudi, na osnovu godina rođenja, odnose jedni prema drugima.

    Tipičan žitelj Japana redovno konsultuje neki od astroloških priručnika, koje izdavačke kuće iznose na kioske i u knjižare početkom godine, kako bi čitaocima pomogli da lakše prebrode izazove života, naročito kad je reč o poslu, međuljudskim odnosima, gradnji kuće, kupovini stana, pa čak i putovanju ili učlanjenju u neki sportski tim.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s