Hōnen Matsuri – festival plodnosti

Hōnen Matsuri (豊年祭) je festival plodnosti koji se slavi svake godine 15. marta u Japanu.

Hōnen znači bogata godina na japanskom, što podrazumeva bogatu žetvu, dok matsuri znači festival.  Festival Honen i ceremonija proslavlja blagosiljajući obilne žetve, sve vrste blagostanja i plodnosti.

Glavne karakteristike festivala su šinto sveštenici koji sviraju na muzičkim instrumentima, parada učesnika koji su ceremonijalno obučeni, besplatni sake, i 280-kilograma i 2.5-metara dug drveni falus. Ovaj drveni falus se nosi od hrama poznatog kao Šinmei Ša (i to u parnim godinama) na velikom brdu ili iz Kumano-ša hrama (u neparnim godinama), do hrama koji se zove Tagata Džindža (Tagata Jinja).

Najpoznatiji od ove vrste festivala se dešavaju u gradu Komaki, severno od Nagoje.

honOvaj festival obično počinje sa proslavom i pripremom u 10 ujutru u Tagata Džindži, gde se prodaju razne vrste hrane i suvenira (uglavnom u obliku falusa ili u tom fazonu). Sake se deli besplatno sa velikih drvenih buradi. Oko 2 popodne svi se okupljaju u Šinmei Ša radi početka povorke. Šinto sveštenici izgovaraju molitve i blagosiljaju učesnike i mikošije (*mikoshi – božanska nosiljka/palankin na kome se prenose statue bogova), kao i veliki drveni falus, koji će se nositi na putu povorke.

Kada povorka dođe to Tagata Džindže falus koji se nalazi na svom mikošiju se iznenadno okrene pre nego što se spusti i onda se opet uznose molitve. Svi se skupljaju na trgu ispred Tagata Džindže i čekaju moči nage (mochi nage), kad se gomili baca puno malih kolača od pirinča od strane zvaničnika koji se nalaze na podignutim platformama. Festival se završava oko 5 sati popodne.

Sam hram Tagata je star više od 1500 godina, dok sam festival je star najmanje 650 godina.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s