Da li znate razliku između japanskih, kineskih i korejskih štapića za jelo?

Kina, Japan i Koreja su tri najpopularnije nacije u Aziji. Njihova hrana i kultura su se raširile po svetu,  i u jednu od najkarakterističnijih kulinarskih uticaja koji oni imaju jeste korišćenje štapića za jelo.

Bezobzira da li znate kako da ih koristite ili ne, štapići su postali svakodnevno posuđe u azijskoj kulturi i u restoranima širom planete. Oni mogu da se koriste prilikom jedenja celog obroka ili samo nekih porcija.

Broj restorana i hotela širom sveta koji koriste posuđe takođe nude kašike, viljuške i noževe, u slučaju da ne znate kako da koristite štapiće.

795px-Kuniyoshi_Utagawa,_Women_22Rana istorija

Istorija štapića za jelo u Aziji je starije nego mnoge zemlje. Smatra se da su preko 5000 godina stare. Potiču iz Kine, a onda su počeli da se šire u Japan i Koreju do 500 godine p.n.e.. U antičko doba, štapići su se pravili od bambusa ili drveta. Prvobitno, oni su se koristili kao štapići za vađenje hrane koja je skuvana u loncu ili iz vatre. Zbog nedostatka goriva, hrana je seckana u veoma male porcije pre nego što je skuvana, time eliminišući potrebu za noževima. Potom, štapići su postali posuđe izbora. Da li znate da postoji razlika između kineskih i onih koji se koriste u Japanu i Koreji?

Kineski štapići (kuàizi 筷子)

Kinezi su bili prvi narod koji je izmislio štapiće pre 5000 godina. Priča se da su se smatrali produžecima prstiju, koji se nisu plašili ekstremne hladnoće ili toplote. Uglavnom su pravljeni od nedovršenog drveta i imali su pravougaoni oblik sa tupim krajem. Kineski štapići su duži i deblji nego korejski i japanski modeli. Ovi štapići su duži jer kineska hrana se često servira u kineskim restoranima na rotirajućem poslužavniku na sredini stola odakle Kinezi uzimaju štapićima hranu u svoj tanjir (doduše „Lazy Susan’s“ nisam video u našim kineskim restoranima, premda ovo jeste često vani). Sami stolovi su veći stoga potrebno je da imate tako dugačke štapiće da bi u’vatili deo pekinške patke. Takođe, kineski štapići se ne sužavaju prema kraju mnogo kao što je slučaj kod japanskih i korejskih štapića.

Japanski štapići (hashi 箸 ili otemoto おてもと)

Japanci su razvili različite vrste štapića. Imaju brojne stilove štapića koji se koriste za različite ciljeve, među kojima korišćenje u kuvanju, jedenje određenih jela, uzimanje slatkiša, i tokom sahrana. Japanci koriste jedan broj materijala u pravljenju njihovih štapića. Drvo i plastika su osnovni materijali koji se danas koriste. Međutim, japanski štapići su se pravili i od kosti, metala i čak slonovače (ovi su se koristili samo za posebne događaje). Japanski štapići su obično zaobljeni na krajevima i kraći nego kineski modeli ali duži nego korejski modeli. Oni su takođe mnogo šareniji i intrigantno dizajnirani.

chopsticks-master

Korejski štapići (jeotgarak 젓가락)

Korejski štapići su često od nerđajučeg čelika, dok se oni koji se koriste u Japanu i Kini od prirodnih materijala. S obzirom da metal može da bude klizav, ovi štapići su grubi na krajevima da bi umanjili tu osobinu. Druga primetna razlika je da oni nisu iste dužine kao oni u Japanu i Kini. Zašto se oni prave od metala? U rano doba, čiste srebrne štapiće za jelo koristili su samo kraljevi pošto srebrno može da promeni boju ako bilo ko pokuša da otruje kraljevu hranu. Drugi razlog zašto Korejanci koriste metal pri pravljenju štapića je taj što oni koriste kašike kada jedu pirinač.

Druge istočnoazijske zemlje poput Vijetnama, Laosa i Tajlanda koriste takođe štapiće, ali uglavnom njihovi štapići su veoma slični kineskim štapićima.

Izvor:  Pogogi, World of Chinese

Advertisements

2 comments

    • Jedini štapići a koji su za duže korišćenje mogu se naći u kineskim prodavnicama u bloku 70 ili u bloku 44 kod velike pijace nalazi se ASIA centar kineska robna kuca. Ti štapići se prodaju u kutijama više njih ima više dizajna ali nisam siguran da ćete naći neke baš dekorativne ali su bar bolji od onih jednokratnih što se prodaju. Za neke baš lepe ukrasne primerke, nažalost, ovde nećete naći, mislim u Srbiji. Nadam se da sam pomogao 😉

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s