Novi robot iz Tojote neće vam dosađivati u vožnji

toyota-2015-world-of-toyota-articles-news-events-kirobo-mini-article-image-02_tcm-11-537687Japanski proizvođač automobila Tojota je predstavila je “malog robota sa velikim potencijalom“

Da li se sećate prvog robota-astronauta Kiroba, koji zajedno sa Japancem Koiči Vakatom putovao na Međunarodnu svemirsku stanicu? O ovome se pisalo na Tokyorami u članku pod nazivom „Robot Kirobo šalje pozdrave iz svemira“ u septembru 2013. godine, a  sada ova priča ima i svoj epilog.

8_20 Ovaj mali pričljivi robot je uspešno završio svoju svemirsku misiju i vratio se bezbedno na Zemlju. Ovaj uspeh je Japance toliko nadahnuo, da su oni odlučili da pronađu druge oblasti primene ovog robota saputnika.

U glavnom gradu Japana, na sajmu automobila u Tokiju, Toyota je predstavila novu verziju robota Kiroba – Kirobo Minija. Ova 10 cm visok android dizajniran je da bude nezaobilazni saputnik u vašem automobilu. On može da razgovara sa vama, da gestikulira, da pravilno razlikuje vaše emocije i da adekvatno reaguje na njih.

Japanski proizvođač automobila je rekao da je cilj Kirobo Minija nije samo da zabavi vozača, već i da prikupi neophodne informacije o ponašanju i emocijama kod ljudi za volanom. Prema oceni Toiote , prosečna osoba provede više od četiri godine svog života u automobilu , i takva informacija može biti zaista korisna za dalje istraživanje i unapređenje postojećih tehnologija.

Ime Kirobo nastalo je od kombinacije dve reči : Kibo (što znači “nada“ na japanskom) i robot ( tj.“robotto” kako Japanci kažu) .

toyota-2015-world-of-toyota-articles-news-events-kirobo-mini-article-image-01_tcm-11-537686Prema rečima predstavnika ove kompanije, uvođenje Kirobo Minija u Tojota automobile promeniće tekuću sliku vožnje . Ovaj mali robot će motivisati vozače na bezbednu vožnju, puštaće muziku na osnovu raspoloženja vozača, pronalaziće najbolju maršutu u toku vožnje, a takođe će i tražiti potrebne informacije na internetu.

Izvor: Naked Science

Slike: Kirobo Mini, Kirobo & Kirobo Mini ©Toyota

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s