Neki imaju 1. maj a neki Zlatnu nedelju

Puno Japanaca obično dobiju nedelju dana odmora pred kraj aprila i početkom maja. To se dešava zbog toga što su tad skoncentrisani brojni praznici. Ovih nedelju dana u Japanu je poznata kao Golden Week (ゴールデンウィーク Gōruden Wīku; GW) – Zlatna nedelja. Ona počine 29. aprila, na dan kada se ranije obeležavao rođendan prethodnog japanskog cara Hirohita, koji je umro 1989. godine, potom je bio samo Dan zelenila do 2006., a onda je postao Šova (Showa) dan, koji predstavlja dan sećanja na vladavinu cara Hirohita. Sada se (od 2007. godine) 3. maj proslavlja kao Dan zelenila, dan posvećen poštovanju prirode.

3. maj je Dan Ustava. Današnji ustav Japana je izglasan na ovaj dan 1947. godine.

5. maj je Dečiji dan (Kodomo no Hi), kada se svi mole za zdravo odrastanje i sreću dečaka i devojčica. Ranije se ovaj praznik zvao Tango no Sekku ili Dan dečaka (poznat bio i kao Praznik barjaka)  a devojčice su imale svoj dan u martu mesecu. Ali 1948. u Ustavu je promenjen taj običaj i od tada se na taj dan slave sva deca. S obzirom na istoriju i običaje, koinobori – puštanje zmajeva, koji su u obliku šarana raznih boja, i dalje je običaj tokom praznika. Na slici sa strane gornji šaran bi predstavljao oca porodice, crveni (drugi na dole) predstavlja majku, a tri preostala šarana na dole decu od starijeg do najmlađeg (nekada su se oni odnosili samo na dečake, danas i na dečake i devojčice).koinobori

Pošto 4. maj pada između dva praznika i on je određen da bude praznik. Neke kompanije daju svojim zaposlenim slobodan dan 1. maja, koji je May Day.

Kada je praznik u nedelju, sledeći dan koji nije praznik (uglavnom ponedeljak) se smatra za praznik. Zato se to zove furikae kyūjitsu ili „naknadni praznik“ koji pada 30. aprila ili 6. maja kad god neki od ovih praznika padne u nedelju. Takav je slučaj bio 2012., 2013. i 2014. godine.

Naziv „Golden Week“ su prvobitno koristile filmske kompanije da bi privukle ljude da iskoriste „zlatnu“ priliku da odu i pogledaju film. Ovaj termin su postepeno počeli da koriste drugi ljudi da bi opisali ovaj lanac prazničnih dana.

Mnoge velike fabrike prestaju sa radom tokom ovih nedelju dana ili čak tokom 10 dana jer je totalno neefikasno da ih gase i pale opet kada su praznici i vikendi svi mahom povezani. Iako kancelarije imaju običaj da budu otvorene danima koji nisu praznici, većina zaposlenih uzimaju plaćene odmore da bi produžili odmor od dnevnih radnih obaveza.

Zlatna nedelja je obično u vrlo prijatnom delu godine u Japanu; temperatura je takva da nije ni previše hladno ni previše toplo. Stoga mnogi Japanci putuju u turistička mesta. Poslednjih godina, sve je veći broj koji putuju u inostranstvo sa svojim porodicama.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s