Kralj instant nudli

Danas je dan kada je rođen Momofuku Ando, čovek koji je osmislio instant rezance tj. nudle kao i Cup Noodles, instant rezanci koji su spakovani u plastičnu posudu (ima kod nas sličnih pakovanja od drugog proizvođača, čini mi se iz Indonezije, a uskoro će se proizvoditi kod nas u Inđiji). Inače, On je vlasnik čuvene Nissin Food Products Co., Ltd.   Ovaj gotovi proizvod koji je poznat širom sveta raširio se zahvaljujući ovom čoveku.

Ko je Momofuku Ando?

Momofuku je rođen 1910 na današnji dan u okrugu Kagi u tadašnjem Japanskom Tajvanu u bogatoj kineskoj porodici, s obzirom da je Japan držao Tajvan kao svoju teritoriju još od kraja 19. veka. Njegovo pravo ime je Wu Bai-fu a kasnije ga je promenio u japansko kad je prešao u Japan tako što je kinesko Bai-fu (百福) preveo u japansko Momofuku i dodao japansko prezime Ando. Imao je svoje firme na Tajvanu i studirao je ekonomiju na Ritsumeikan univerzitetu. Posle II svetskog rata prelazi u Japan, uzima njihovo državljanstvo i vraća se na Ritsumeikan univerzitet ali osniva i firmu uporedo u Osaki. Uhapšen je 1948. i proveo dve godine u zatvoru zbog utaje poreza. On je inače davao stipendije studentima fakulteta što se tada smatralo utajom poreza. Firma mu je propala.

Posle u Ikedi, kod Osake osniva Nissin firmu gde proizvodi so.

S obzirom da je posle rata u Japanu bilo nedostatka hrane, Ministarstvo zdravlja je podsticalo ljude da kupuju hleb koji se pravi od brašna, jer su SAD davale brašno. Ando se čudio zašto se nudi hleb, kada su nudle te koje su prirodno bliskije jelo Japancima. Ministarstvo zdravlja je odgovorllo da su nudle male i da ne mogu da zadovolje potražnju. Ando je onda odlučio sam da pravi rezance. Rekao je jednom prilikom tada :Screen shot 2015-03-05 at 10.06.21 PM„Mir će zavladati svetom onda kada ljudi budu imali dovoljno nudli da jedu“.

25. avgusta 1958. sa svojih 48 godina Ando posle puno neuspelih pokušaja i eksperimentisanja, izbacio je na tržište prvi paket prethodno skuvanih instant rezanaca. Originalni ukus piletine dobio je naziv Chikin Ramen (チキンラーメン?). Tad je bio luksuzni proizvod i koštao je 35 jena. Zatim je Ando 1971 predstavio Cup Noodle (カップヌードル ), nudle koje su nalazile u vodonepropusnoj polistirenskoj posudi. Vrlo brzo cene su pale i nastao je totalni bum, raširio se i po svetu. 2007. godine oko 98 miliona isporučenih nudli prodato širom sveta.

Ando je ovim pronalaskom, omogućio da i sam osnuje Asocijaciju proizvođača instant nudli, tako da su napravljeni standardi po kome su se inače od tad instant nudle mogle praviti, pakovati i sl. Takođe postoji i Momofuku Ando instant ramen muzej.

Ando je umro 2007. godine u Ikedi, prefektura Osaka. On je tokom života dobio najviša odlikovanja od strane japanske vlade i japanskog cara, poput  ordena Red izlazećeg sunca, Zlatna i Srebrna zvezda…

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s