Moderni suši trendovi – KAITENZUŠI

kaiten2Kaiten suši ili kaitenzushi, je suši koji je obično smatra „fast-food“ sušijem, i predstavlja suši koji se malo drugačije pravi i servira u odnosu na tradicionalne suši restorane.  Suši u kaitenzuši restoranima služi se na tanjirima koji se nalaze na rotirajućim pokretnim trakama koje idu kroz ceo restoran i prolaze pored svakog stola i barskog mesta. Mušterije obično izaberu suši koji hoće dok on prolazi na tanjiru na pokretnoj traci. Postoje restorani u kome ima konobara koji dolaze radi narudžbe (ako je neophodna) a ima i onih u kojima ih nema jer sve je automatizovano.

Nove pokretne trake u poslednje vreme (prikazane na videu na kraju članka) imaju opciju tzv. „brze trake“ koja ide iznad ili tik uz standardnu pokretnu traku i gotovo za koji minut od narudžbine isporučuje šta ste naručili. Naravno, mušterije koje hoće sami da biraju jelo, takve porudžbine naručuju na touchscreen monitoru gde biraju jela koja su prikazana fotografijama. Nekada mogu i dodaci poput vasabija, đumbira i soja sosa, vode ili zelenog čaja da se nađu na pokretnoj traci ali to opet sve zavisi od restorana do restorana. Restoran mogu automatski da znaju kad ko uđe u restoran i koliko mušterija ima, šta naručuju i slično. To im raznovrsna tehnologija i softver omogućavaju. Da ne bi hrana predugo išla pokretnom trakom, oni  imaju senzore koji upozoravaju i hrana se uklanja  posle određenog perioda. Svako od mušterija ko završi sa jelom ubacuje tanjire u posebne otvore koji vode do centralnog mesta gde se oni automatski peru zatim selektuju i šalju dalje na ponovno korišćenje (zavisi od restorana, svaki ima svoj vid automazacije).

kaiten1

U ovim kaitensuši restoranima je sve automatizovano, pa i pravljenje sušija (pogledati reportažu Japanske televizije NHK na engleskom o kaitenzsushi-ju, tehnologiji i restoranima koji imaju ove pokretne trake). Postoje više mašina koje automatizuju pravljenje sušija. Ima mašina koja pravi pirinač za nigiri a vaše je da spremite ribu i da je dodajete na to, mašina za kalifornijske rolnice itd. Restoran poput onog iz jednog japanskog lanca kaitensuši restorana jednostavno funkcioniše tako što mu je sve automatizovano.

Kaiten-Sushi-Conveyor-belt-zushi

Većina jela košta od 100 do 500 jena, a cena se račina na osnovu broja i vrste tanjira bilo ručno od strane osoblja ili automatski putem brojača, koji postoje u nekim restoranima. Neki restorani, opet, imaju iste cene za sve tanjire.

Kaitensuši restorani su popularna destinacija onih ljudi koji paze na svoj novčanik, jer žele da uživaju u sušiju a da ih ne košta papreno, kao i porodica sa malom decom, jer one nisu radi viđeni gosti u tradicionalnim suši restoranima. Dobra stvar kod ovih restorana je i da oni koji ne znaju japanski mogu lako da se snađu ovde jer samo treba da izaberu hranu sa pokretne trake; s druge strane u restoranima s monitor-menijima  imaju engleski kao i druge azijske jezike kao izbor, tako da i to može da pomogne u selekciji kod onih koji ne govore japanski.

sushi express berlinKaitenzuši je veoma popularan u Japanu već decenijama, a od nedavno svoju popularnost je dostigao i van Japana. U Sjedinjenim Državama postoje lanci poput Kula Sushi i Sushi Land čiji su restorani postali jako popularni. U Evropi kaiten restorani su popularni u Londonu, Berlinu i Parizu. U Berlinu jedan od više kaitensuši restorana je i Sushi Express na Postdamer Platzu (ispod Sony-ja), gde ima pokretna traka sa suši jelima. Kad sam ja bio u ovom restoranu pre nekoliko godina, toga još nije bilo, ali koliko vidim na nekim slikama lepo su ukomponovali kaitenzuši i restoran je i dalje vrlo popularan (obavezno ga posetiti ako ste u Berlinu).

Pronalazač suši pokretne trake je Jošiaki Širaiši (1914-2001.) koji je imao problema sa prostorom u svom malom suši restoranu, kao i problema da sam vodi ovaj suši restoran. Pala mu je ideja na pamet za pokretnu traku dok je posmatrao flaše sa pivom na pokretnoj traci u pivari Asahi. Posle pet godina razvoja, što je obuhvatalo i dizajn pokretne trake i brzina rada, Širaiši je otvori prvi kaitensuši restoran Mawaru Genroku Sushi u Osaki 1958. godine, da bi na kraju se ovo raširilo na 250 restorana širom Japana.

sushi-go-round1-470x264

***

Na kraju, kaitenzuši je jedno lepo interesantno iskustvo modernog doba koje ima puno prednosti, ali naravno čari sušija se najbolje upoznaju u tradicionalnom miljeu nekog restorana ili bara od strane stručnih ruku jednog suši majstora.

Advertisements

One comment

  1. […] Kaitenzuši je bio prisutan u nekim restoranima koje sam video. U jednom je recimo bilo isključiva opcija da se po osobi plati negde oko 10 evra i za to jedete sve što se vrti na traci i što je poslagano na stolu (poput švedskog stola) tipa all-you-can-eat opcija. U tom restoranu nije bila nijedna druga opcija osim te i a od hrane je bio suši i sašimi (svakojake kombinacije i opcije) i po neki don(buri). Drugi restoran je imao dve opcije ili jedeš sa trake i tu sediš (kao u baru oko trake) ili sediš za stolom – u drugom delu restorana, i biraš jela iz nekog menija gigantske veličine. Ovde su imali takođe sve ono gore što sam pomenuo plus gjozu, ramen, salate… Ovde je recimo bilo simpatično svaki je gost koji naruči neko jelo dobije miso supu pre jela i neki žele kolač od zelenog čaja kao desert. […]

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s