Kompletan vodič za Japanizam 2014

Gundam Martian Attack

Početak jula donosi nam dobro poznati događaj – Japanizam, konvencija ljubitelja Japana iz Srbije i ne samo nje… Tako da od 3. do 6. jula, u Domu omladine u Beogradu a u saradnji sa ambasadom Japana, društvo Sakurabana organizuje sedmu po redu konvenciju posvećenu pop-kulturi Japana. Ovde donosim sa sakurabaninog japanizam sajta sve informacije vezane za ovogodišnji Japanizam,  znači šta sve ima i kompletan program objedinjen na jednom mestu.

Ovogodišnja tema Japanizma je svemir (taj beskrajni nemir…), tako da ljubitelji naučne fantastike, i samim tim, nepoznatih galaksija,  svemirskih krstarica i brodova, robota, astronauta, vanzemaljaca …uf, prevelika je lista i za Isaka Asimova a kamoli za jednog „scifi“ ljibitelja. Konvencija će pored svoje svemirske tematike ugostiti razne goste iz regiona, što je prilično impresivno.

Takođe treba imati u vidu da Dom omladine nije veliki prostor, tako da je broj karata ograničen i treba ga nabaviti na vreme.  Inače ako će to da bude praksa i u budućnosti s naglaskom na sve većem broju posetilaca, onda ćemo verovatno Japanizam gledati na nekoj drugoj, prostorno impresivnijoj lokaciji… Naravno ako bude bilo potrebe za tim… Evo šta će biti u ta četiri dana, kako nam saopštava sajt Sakurabane:

Tematski događaji:

prvi dan (4)

 • Leiđi Macumoto

Nenad Scarfinger Grujić održaće predavanje o jednoj od najvažnijih figura anime scene 70-tih i tvorcu izuzetno uticajnih svemirskih franšiza kao što su „Space Battleship Yamato“, „Space Pirate Captain Harlock“ ili „Galaxy Express“.

 • Džinovski roboti u svemiru – 35 godina Gundam franšize

Milan Božičković će publiku uputiti u uspone, padove i zadivljujuću istrajnost čuvene franšize „Mobile Suit Gundam“, koja tri i po decenije od nastanka i dalje opstaje kao komercijalno retko uspešan stožer mecha žanra.

 • Svemirske opere i arije

Veterani Sakurabane će među sobom, a bogami i sa publikom, diskutovati o četiri manje ili više slavna svemirska naslova, koji se razlikuju kako po tonu tako i po popularnosti, iako svaki zaslužuje svoje mesto u obaveznoj lektiri – „Cowboy Bebop“, „Terra e…“, „Planetes“ i neizostavni „Legend of the Galactic Heroes“.

Susreti s gostima:

 • Cosfighters

Iz Mađarske nam dolazi kosplej grupa Cosfighters, koji se ističu ne samo po tome kako rade svoje kostime, već pre svega po nastupu, odnosno činjenici da se bave gotovo kaskaderskim rekonstrukcijama poznatih akcionih scena iz naslova kao što su „Assassin’s Creed“, „Star Wars“ ili „The Matrix“.

 • Martina Križanić

Dama koja dolazi iz Hrvatske autorka je knjige pod nazivom „Slatko lice pobune: Ženstvenost, infantilnost i konzumerizam japanske Harajuku kulture kao izraz otpora prema tradiciji i patrijarhatu“, a susret će ujedno biti i tribina na temu lolita i ostalih modnih specijaliteta iz Japana. Gostima se predlaže da dođu adekvatno obučeni.

 

Tribine:

 • U kosplej s komšijama

Na temu kako uspešno, efikasno i pre svega ekonomično kosplejovati kod nas na brdovitom Balkanu, gde su potrebni materijali i alati i dalje raritet, divanićemo sa našim dragim gostima iz Hrvatske, Mađarske i Bugarske.

 • Susret s izdavačima

Pre godinu dana, Festina Lente i Darkwood su objavili prve mange na srpskom jeziku – dođite na ovu mini tribinu da im postavljate pitanja o tome kako japanski stripovi prolaze na domaćem tržištu, kao i o budućim planovima i projektima.

Predavanja:

 • Moderna japanska muzika

Juićiro Omori-san, ataše za kulturu ambasade Japana, podeliće sa vama ne samo svoje znanje o istorijatu i trendovima u savremenoj japanskoj muzici (srpski rečeno, u J-popu), već i lična iskustva o odrastanju u Japanu uz omiljene bendove.

 • Planeta Japan

Slobodan Jajić, diplomirani japanolog i stipendista vlade Japana, pokušaće da zainteresovanima približi Japan pričama i slikama iz svakodnevnog života, uz poseban osvrt na to zašto se ova zemlja često doživljava kao druga planeta.

 • Japan uživo

Nataša Đermanović, takođe diplomirani japanolog i stipendista vlade Japana, pričaće o svojim iskustvima iz Japana, uz naglasak ne samo na Tokio i okolinu, već i na svoja putovanja po ovoj zemlji, eksperimentisanja sa hranom i aikido kao sport.

Kreativne radionice:

 • Manga

Mina Petrović i njena asistentkinja Marina Žikić vode tradicionalno najpopularniju kreativnu radionicu na Japanizmu, koja je ovoga puta obogaćena i takmičenjem u brzom crtanju.

 • Origami

Danijela Grujić, poznatija kao Dani Origami, uputiće vas u veštine savijanja papira na japanski način.

 • Body Painting

Maja Marić će publici predstaviti veštine oslikavanja tela, kao i to kako prefarbavanje od glave do pete može da vam pomogne u što ubedljivijem kospleju.

prvi dan (2)

Radionica borilačkih veština:

 • Ninđucu

Naši stari prijatelji iz ninđucu kluba „Buđin“ otkriće vam tajne nindži.

Projekcije:

prvi dan (1)

 • „Hal“ – emotivno uzbudljiva priča o devojci koja slomljeno srce leči druženjem s robotom.
 • „Space Pirate Captain Harlock“ – vizuelno raskošan i kompjuterski animiran rimejk Leiđi Macumotove priče o čuvenom svemirskom gusaru.
 • „Haunted Academy“ – visokobudžetna priča o mentalnim manipulacijama i putovanju kroz vreme u jednoj srednjoj školi.
 • „Sakasama no Patema“ – prvi bioskopski hit Jasuhira Jošiure, mladog reditelja u usponu, o princezi podzemnog sveta koja želi da otkrije šta se nalazi van njenog strogo omeđenog prostora.

Tradicionalna dešavanja:

prvi dan (5)

 • Modna revija

Ovde godine, publici će se predstaviti petoro kreatora: Danijela Danny Kovačević, Katty Ankoku, Ljubica Dolašević i gosti iz Hrvatske MyauMania i A.Revolver.

 • Nastupi izvođača

Pevači, plesne trupe, majstori borilakčkih veština i ostali koji inspiraciju nalaze u Japanu imaće prilike da u nedelju pre podne, pred početak kosplej takmičenja, publici prikažu sve što znaju.

 • Kosplej takmičenje

Najiščekivaniji događaj i vrhunac samog Japanizma, obračun najboljih kosplejera iz Srbije (kao i zainteresovanih iz Hrvatske, Makedonije, Bosne, Crne Gore i Albanije) za titulu domaćeg šampiona, koju će posle braniti i na EuroCosplay prvenstvu na MCM Comic Conu u Londonu.

 • Žurka

Po završetku konvencije, poslednjeg dana, sledi žurka na kojoj ćete imati prilike da kroz ples izbacite iz sebe sav višak energije koji vam je možda ostao nakon četiri dana Japanizma.

Prateći program:

 • Festival japanskog kratkometražnog filma

Novina koja će obeležiti dva dana ovogodišnjeg Japanizma je paralelni program koji će se odvijati u Sali Amerikana – prvi nagradni festival japanskog kratkometražnog filma, čija će ponuda obuhvatati najrazličitije poduhvate, od amaterskih filmića snimanih kućnom kamerom do animiranih projekata. Ovaj festival, uz podršku Sakurabane i ambasade, organizuju Studio CRV2 i Skyline Enterprise, a o nagradama će odlučivati žiri u sastavu Rjo Suzuki, Svetozar Cvetković, Nenad Dukić i Nikola Stojanović.

 • Artist Alley

Redovna sajamska ponuda najrazličitije robe vezane za Japan, ili za fandom u bilo kom smislu te reči, od izdavačkih kuća, preko klasičnog merčandajza, do unikatnih rukotvorina.

 • Game Room

Od slobodnog igranja do turnira u najaktuelnijim naslovima, od kojih se posebno ističe naš Girl Power projekat – žensko takmičenje u Tekken Tag 2 igri, čija pobednica putuje u Azerbejdžan kao predstavnica Srbije.

 • Wacom nagradna izložba radova

Kao i svake godine, prestižne nagrade očekuju najbolji likovni rad na temu svemira, dok će oni koji su se opredelili za slobodnu temu dobiti simbolično priznanje i Facebook slavu.

I još…

 • …izložbe, promocije društvenih igara, šminkanja, fotkanja, modni susreti, bleja, i opšte rečeno dobra zabava.

japanizamgundamcyclone

PROGRAMSKA ŠEMA:

 

DAN PRVI: ČETVRTAK, 4. JUL

Bioskopska sala Doma omladine

12h – Projekcija filma: „Hal“

Režija: Rjotaro Makihara

Produkcija: Wit Studio

Trajanje: 50 minuta

Film kojim otvaramo program na ovogodišnjem Japanizmu je jednočasnovni šođo anime „Hal“ koji je pažnju svetske publike privukao romantičnom pričom o ljubavi, prolaznosti i borbi da se prevaziđe lična tragedija, a sve upakovano u uvek popularnu Sci-Fi dilemu da li je moguće da robot razvije ljudska osećanja.

Glavna junakinja Kurumi živi u zabačenom gradiću duboko u japanskoj provinciji. Njen verenik je tragično nastradao u nedavnoj avionskoj nesreći, a Kurumi ne može da se pomiri sa gubitkom i nastavi sa svojim životom. Da bi je sprečili da potpuno potone u depresiju, lekari joj kao meru terapije upućuju robota po imenu Hal, koji je programiran da izgleda, zvuči i ponaša se kao Kurumin pokojni verenik. Kako vreme prolazi, Hal se sve više uživljava u poverenu mu ulogu, boreći se da razume Kurumina osećanja, a stvari počinju da se komplikuju kada na površinu isplivaju tajne iz prošlosti nesrećne devojke i njenog pokojnika.

Sprem’te maramice, bolje je da budu pri ruci – kako bolje da pripremimo publiku na četiri dana lude zabave nego da joj priredimo emotivni šok.

 

15h – Susret s izdavačima: Darkwood i Festina Lente

Prošlo je tačno godinu dana otkako je na prošlogodišnjem Japanizmu najavljen događaj koji će zauvek promeniti domaću strip scenu: najzad su se i kod nas po prvi put pojavile i mange na srpskom jeziku. Festina Lente je objavila pseudopolitičku distopiju „Ikigami“ Motoro Masea, dok je Darkwood izašao sa čak tri naslova – pored kraćeg horora „Uzumaki“ iz pera Đunđi Itoa, tu su i dva šonen giganta, „Naruto“ Masaši Kišimotoa, i „One Piece“ Eićira Ode. Godinu dana kasnije, predstavnici ovih izdavačkih kuća podeliće sa publikom svoje utiske o prvim manga koracima na srpskom tržištu, a nadamo se da ćemo čuti ponešto i o njihovim budućim planovima i naslovima kojima  se možemo radovati.

16:30h – Predavanje: Leiđi Macumoto

Stari Sakurabanin prijatelj i saradnik Nenad Scarfinger Grujić, dosad poznat po svom radu na humorističkom serijalu AMV 8 i projektu Anime Lektira, prihvatio se zadatka da vam približi lik i delo jednog od najomiljenijih autora prve generacije anime fanova. U pitanju je Leiđi Matsumoto, najpoznatiji po svojim serijama o „Kapetanu Harloku“, „Galaktičkom Ekspresu“ i „Milenijumskoj Kraljici“. Osim njegove biografije i filmografije, čućete par reči o njegovim najpopularnijim likovima, motivima koji prožimaju svako njegovo delo i uticajima na generaciju odraslu sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka, među kojima su i trenutno veoma uticajne glave, poput francuske konceptualne pop grupe Daft Punk. Nadamo se da ćete uživati i naučiti par stvari o jednom od najznačajnijih anime autora koga današnje generacije jedva da pamte.

19h     –     S V E Č A N O     O T V A R A N J E    J A P A N I Z M A

19:20h – Modna revija

Otvaranje Japanizma podrazumeva glamur i pompu, odnosno sada već tradicionalni zajednički modni defile nezavisnih kreatora koji inspiraciju za svoje stvaralaštvo nalaze upravo u japanskom dizajnu. Bićete u prilici da vidite odeću i nakit najrazličitijih stilova, a ukoliko vam nešto posebno zapadne za oko, ne zaboravite da će neki od ovih dizajnera imati svoj prodajni štand na Artist Alley sajmu. Na modnoj reviji, predstaviće vam se sledeći kreatori i brendovi:

Danny Kovačević Design

Ženska kolekcija Deni Kovačević inspirisana je mangom, japanskim stripom. Namenjena je za sezonu jesen/zima. Manga obiluje najrazličitije kreiranim kostimima koji inspirišu i podstiču maštu, kako modnog stvaraoca, tako i onih koji će odeću nositi. Kolekcijom dominiraju mantili i prsluci specifičnog izgleda i kroja, pa su predviđeni za ljude slobodnijeg duha i nesvakidašnje maste. Mogu se nositi u svim prilikama i alternativnog su karaktera. Modeli su, uprkos neobičnim formama, izuzetno funkcionalni, a boje koje preovlađuju su crna, siva i ljubičasta.

Katty Ankoku

Kako Keti sama kaže, njena kolekcija muške mode je nastala u hodu, dok je koračala kroz hladne, mračne ulice zimskog Beograda u ritmu svoje omiljene muzike. Boje su se preplitale, oblici stvarali, i tako je oslikala platno svog uma jednostavnim, oštrim i nežnim formama, stvarajući svet odeven u njene ideje. Dok je stvarala, Keti je sebe zamislila u ulozi muškarca, a kolekciju odlikuje preplitanje grubog, oštrog i nežnog, lepršavog; smenjivanje nabora i jasnih linija; poigravanje teksturama; igra svetlosti i boje; istovremena smirenost i razigranost; sklop muževnosti i ženstvenosti; te težnja ka jednakosti.

Ljubica Dolašević

Ljubica Dolašević je inspiraciju za novu, žensku kolekciju brenda Ianthe Clothing, predviđenu za sezonu proleće/leto, pronašla u ljubavi između viktorijanske i gotik mode, začinjene stimpankom, koja se često viđa na svetskim festivalima, a sve češće i kod nas. Ljubica mračnu estetiku doživljava na poseban, elegantan i sofisticiran način i ovom revijom pokušava da nam dočara svoje shvatanje „tame“. Estetici doprinosi i „Pumpkin Workshop“, radionica za izradu kostima, koja elemente gotske arihitekture upotrebljava za izradu unikatnih modnih detalja koji su pažljivo ukombinovani sa odevnim komadima od čipke, satena, pliša i kože u crnim, ljubičastim i zelenim tonovima.

A.Revolver – gosti iz Hrvatske

Prva, jedinstvena kolekcija rodno neutralne mode za sezonu proleće/leto. Koncept brenda A.Revolver je azijska androgenost. Cilj je da odeća odaje utisak samopouzdanja, nezavisnosti i originalnosti. Kolekcija je namenjena svima koji ovu ideju kao takvu prihvataju, tako da termin „gender“ ovde nije prisutan. A.Revolver krojevi komuniciraju u društvenom prostoru elementima avangarde, minimalizma, asimetrije i monohromije koji daju apokaliptični doživljaj pomoću kojeg takva odeća prevazilazi sve stereotipe.

MyauMania – gosti iz Hrvatske

MyauMania „Mori Girl Magic“ kolekcija za proleće 2014. predstavljena je u saradnji s Ada Acid rogatim ukrasima za glavu. Kolekcija je inspirisana romantičnim japanskim odevnim stilovima mori girl, otome kei i lolita modom, buđenjem prirode, bajkovitim krajolicima i magičnim stvorenjima. U kreacijama prevladavaju prirodne boje, pretežno bež i bela, te slojevitost, asimetrija i spontanost, motivi biljaka i životinja kao što su rascvetane grane, ruže, ptice i bubamare. Najveći deo kolekcije stvoren je na reciklažnom i štedljivom principu, tako da su korišćene zavese i tkanine sekond hend porekla i restlovi materijala.

20:30h – Projekcija filma: „Space Pirate Captain Harlock“

Režija: Šinđi Aramaki

Produkcija: Toei, 2013.

Trajanje: 115 minuta

Kapetan Harlok, svemirski putnik, šarmer, gusar, potomak nemačkog pilota iz Drugog svetskog rata, borac za pravdu i romantični junak iz mašte velikog Leiđi Macumotoa (za dublji uvid u ovu legendu japanske animacije izvol’te posetiti Scarfingerovo predavanje), poslužio je kao idol čitavim generacijama fanova koji su maštali o tome da će biti Harlok kad porastu. Kapetan Harlok je pre svega častan čovek bez straha i mane, koga su prljave političke intrige naterale da napusti domovinu i odmetne se međ’ gusare ne bi li imao od čega da živi (ali, naravno, pljačka samo one koji su to zaslužili). Putujući morem zvezda, Harlok oko sebe pabirči posadu najrazličitijih čudaka skupljenih s koca i s konopca, i upada u avanture kakve su bile moguće samo tih davnih 70-tih.

Film „Space Pirate Captain Harlock“ snimljen je 2013. godine s neviđenim budžetom za japansku animaciju, i predstavlja pokušaj da se ovaj klasični heroj približi novim generacijama fanova. Animacija je besna (ovako dobar 3D CGI nije viđen još od „Final Fantasy VII: Advent Children“), Harloku glas daje filmski srcelomac Šun Oguri, a akcione scene režirane su tako da imate utisak da ste u sred svemirskih bitaka. Bilo da ste anime veterani koji žele da osveže svoju nostalgiju, ili da pripadate novim naraštajima koji nikada ranije nisu čuli za Macumotoa, novi „Captain Harlock“ je sigurno film na koji želite da bacite pogled.

Game Room

14h-19h – Open gaming

Posetiocima će na raspolaganju biti igre i oprema, za bleju, opušteno igranje i zagrevanje za turnire.


DAN DRUGI: PETAK, 5. JUL

Bioskopska sala Doma omladine

 

Drugi dan (3)

 

13h – Kreativna radionica: Origami

Reč origami potiče iz japanskog jezika, a odnosi se na veštinu savijanja lista papira da bi se dobio željeni oblik, pri čemu papir nije dozvoljeno seći ni lepiti. Iako je poreklom iz Kine, origami svoj procvat doživljava u Japanu u 6. veku. U to vreme, bavljenje ovakvom vrstom hobija sebi su mogli da priušte samo bogati, jer je papir bio dragocen i redak. Origami je često upotrebljavan na raznim svečanostima: venčanja, čajna ceremonija… Čak su i samuraji su koristili origami prilikom razmene poklona. Danas se origami upotrebljava u različite svrhe: od dekoracije stana, preko ukrasa za jelku, do unikatnog nakita, pa se tako ova veština može slobodno svrstati i u primenjenu umetnost.

Pored modernih dizajna savremenih origami majstori, postoji i oko hiljadu modela koji se smatraju tradicionalnim origamijem.  Neke od tih modela, uz pomoć dijagrama i tutorijala, izučavaćemo na ovoj kreativnoj radionici. Vaš predavač je Danijela Grujić, poznata i kao Dani Origami, dama koja predvodi origami sekciju u klubu Sakurabana.

14:30h – Kreativna radionica: Body Painting

Da li ste nekada videli kosplejere u savršenim kostimima koji toliko prianjaju uz telo da deluju kao da ih je neko naslikao na njima? E pa, verovatno i jeste – body painting, kao veština kreativnog oslikavanja tela specijalnim bojama, već godinama je neizostavan element filmske šminke, modnih pisti ili marketinške industrije, a u poslednje vreme u ove vode se sve radije upuštaju i kosplejeri. Maja Marić, body painting majstor, i njena asistentkinja pokazaće vam u okviru ove kreativne radionice na koji način da se prihvatite oslikavanja svoga tela u kosplejerske svrhe, a fokus bi bila teška specijalna šminka čiji je cilj da vam stvori iluziju „manga očiju“. Ako gajite ma kakve kosplejerske ambicije, ovo ne želite da propustite

16h – Predavanje: Moderna japanska muzika

 

Publika Japanizma je već imala prilike da se uveri da je Juićiro Omori-san, ataše za kulturu Abasade Japana u Srbiji, vrstan poznavalac i pop-kulture svoje domovine – njegovi izleti u poznate anime franšize u predavanjima na najrazličitije teme do sada su uvek nailazili na ovacije posetilaca. Na ovogodišnjem Japanizmu, Omori-san će  posetiocima predstaviti priču o istorijatu japanske pop-muzike (je l’te, takozvanog J-popa) i provesti ih od korena glavnih žanrovskih pravaca do savremenih muzičkih trendova, iz jedinstvene perspektive nekoga ko je odrastao u Japanu.

17h – Predavanje: Japan iz prve ruke

 

Dvoje diplomiranih japanologa i stipendista vlade Japana, koji su nedavno imali prilike da posete ovu zemlju, preneće posetiocima Japanizma svoje utiske.

17h – Planeta Japan

Slobodan Jajić će  pokušati da zainteresovanima približi Japan pričama i slikama iz svakodnevnog života, uz poseban osvrt na to zašto se ova zemlja često doživljava kao druga planeta.

Drugi dan (1)

17:20h – Japan uživo

Nataša Đermanović će pričati o svojim iskustvima iz Japana, uz naglasak ne samo na Tokio i okolinu, već i na svoja putovanja po ovoj zemlji, eksperimentisanja sa hranom i aikido kao sport.

Drugi dan (4)

 

18h – Susret s gostima: Cosfighters, kosplej grupa iz Mađarske

Iz susedne Mađarske nam dolazi kosplej grupa Cosfighters, koji se ističu ne samo po tome kako rade svoje kostime, već pre svega po nastupu, odnosno činjenici da se bave gotovo kaskaderskim rekonstrukcijama poznatih akcionih scena iz naslova kao što su „Assassin’s Creed“, „Star Wars“ ili „The Matrix“. Cosfightersi – ili, srpski rečeno, Kosfajtersi – objasniće vam kako su se opredelili za ovu vrstu kospleja i kako se njihovi nastupi željno iščekuju na brojnim evropskim konvencijama, podeliće sa vama priče o dosadašnjim poduhvatima i planovima za buduće fandome, i dati savete kako da zapravo izvedete akcione scene dok se takmičite na pozornici, a ne da ispadne da mašete mačem besciljno k’o da terate muve.

Gosti su takođe najavili i svoje goste, tako da se spremite za još iznenađenja.

 

19:30h – Susret s gošćom: Martina Križanić, modni kreator, sociolog i ekspert za Harađuku kulturu

Martina Križanić diplomirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2012. godine, a svoju prvu knjigu objavljuje 2013. pod nazivom „Slatko lice pobune: Ženstvenost, infantilnost i konzumerizam japanske Harajuku kulture kao izraz otpora prema tradiciji i patrijarhatu“ u sklopu sociološke biblioteke izdavača Jesenski i Turk. U svom radu bavi se postmodernističkim teorijama životnog stila i identiteta, a te interese izražava i u praksi od 2012. putem modnog brenda MyauMania fokusiranog na japansku uličnu modu i subkulture te njihov feministički, umetnički i performativni potencijal.

 

Martinin MyauMania brend ćete videti još koliko prvog dana Japanizma, na našoj reviji, a u petak uveče raspričaćemo se sa njom o tome kakav se to društveni bunt krije iza naoko bezazlenih slojeva čipke, pastelnih boja, šeširića i kovrdža. Posebno ćemo se osvrnuti na uticaj subkultura iz Harađujukua na mlade u čitavom svetu, jer se zahvaljujući proizvodima pop-kulture ovi modni trendovi šire planetom poput šumskog požara. Sigurni smo da će mesta u publici biti ispunjena lolitama i ostalima koji se ugledaju na Japan kada je reč o odevanju, te ih pozivamo da na ovaj svojevrstan modni susret dođu u svojoj najboljoj garderobi.

21h – Projekcija: „Haunted Academy“

Režija: Rjosuke Nakamura

Produkcija: Sunrise, 2012.

Trajanje: 110 minuta

Početak školske godine doneo je odeljenju jedne gimnazije u Kamakuri i novog učenika. Tajanstveni Rjoići je naočit, harizmatičan i nadasve popularan, i na prvi pogled i nije tako neobično što celokupan školski život počinje da se vrti oko njega. Međutim, uskoro postaje izvesno da Rjoići ne samo što manipuliše drugim učenicima u svoju korist, već pri tom ima i krajnje zlokobne namere, a kako se čini, i natprirodne moći. Momak po imenu Seki, koji jedini odoleva šarmu pridošlice, na sebe preuzima da raskrinka uljeza – i tu počinje zapetljana avantura o telepatiji, putovanju kroz vreme, i ružičastom nebu punom oblaka koje je postalo jedan od najlepših prizora u savremenoj japanskoj animaciji.

 

Studio Sunrise prevashodno je poznat po komercijalno izuzetno uspešnim TV serijama (između ostalog, čedo ove kompanije je i franšiza „Mobile Suit Gundam“, o kojoj će prilično biti reč na ovom Japanizmu). Tek nedavno su se bacili na produkciju originalnih bioskopskih filmova krupnog kalibra, i „Haunted Academy“ je deo tog poduhvata. Visokobudžetne animacije koja se snažno oslanja na estetiku Makota Šinkaija, ova zabavna avantura je pitak letnji hit za široku publiku.

Game Room

13-15:30h – Open gaming

Posetiocima će na raspolaganju biti igre i oprema, za bleju, opušteno igranje i zagrevanje za turnire. Turniri iznenađenja nisu isključeni.

16h – Dan za mini turnire

Gejmeri će drugog dana Japanizma imati prilike da se oprobaju u mini turnirima, i odmere snage u brzim, dobro organizovanim duelima. Igre na repertoaru su „J Stars Victory“ i „Mortal Combat“. Valja napomenuti da su ovoga puta pobednicima obezbeđene znatno impresivnije nagrade nego prethodnih godina, zahvaljujući Sakurabaninoj saradnji sa Computerlandom.

 

DAN TREĆI: SUBOTA, 6. JUL

Bioskopska sala Doma omladine

13h – Radionica borilačkih veština: Aikido

 

Aikido je borilačka veština koja se duboko oslanja na tradicionalnu japansku kulturu u idejnom i u tehničkom smislu, ali je zahvaljujući svom osnivaču Moriheju Uešibi, koji je unapredio tradicionalne tehnike u skladu sa novim principima, stvoren potpuno novi moderan sport. Borilačke veštine su same po sebi jedan od najoriginalnijih i najspecifičnijih manifestacija japanske kulture, te nam je stoga zadovoljtsvo da na ovom Japanizmu predstavimo još jednu aikido organizaciju – Društvo za tradicionalnu japansku kulturu Aikikai Srbije.

 

treći dan (3)

 

14:30h – Kreativna radionica: Manga

Publika uvek željno iščekuje naše manga radionice, već godinama jedan od najposećenijih programa Japanizma. Naša renomirana ilustratorka Mina Petrović, predavač Sakurabaninog manga kursa, će uz svoju asistentkinju Marinu Žikić predstaviti posetiocima osnove ovog estetskog stila, ali pripremiti i nešto ekskluzivno, u skladu sa našom ovogodišnjom temom. Kao novinu, očekujte takođe i takmičenje u brzom crtanju – tako da ‘vatajte niski start i spremite se da pokažete svoje manga veštine!

 

16h – Tribina: U kosplej s komšijama

U proteklih nekoliko godina, kosplej kao hobi je na teritoriji Srbije doživeo pravi procvat – od toga da se uvođenjem čuvenih londonskih pravila podigao standard kosplej takmičenja na samom Japanizmu, preko lepih vesti da su javni događaji na kojima je kostimiranje neizostavno učestali, pa do činjenice da su domaći kosplejeri, od Londona do Bukurešta, uspeli da na sebe skrenu pažnju međunarodne scene. Ipak, stvari nisu idealne – muke koje najviše muče kosplejere u Srbiji prevashodno se odnose na nepristupačnost određenih materijala ili komplikovano naručivanje neophodnih aksesoara preko interneta. Sa kosplejerima iz zemalja regiona – dakle, sa našim komšijama – razgovaraćemo o tome kako stvari stoje u njihovim domovinama, kako se dovijaju u rešavanju problema s materijalima ili carinom, koji su im najveći kosplej uspesi i na koje sopstvene konvencije mogu da pozovu našu publiku. Očekuje se kreativna razmena mišljenja sa gostima iz Hrvatske, Mađarske i Bugarske – a među učesnicima će biti i njihovi predstavnici na EuroCosplay Championshipu.

 

treći dan (5)

17:30h – Predavanje: Džinovski roboti u svemiru – 35 godina „Gundam“ franšize

Ove godine, „Mobile Suit Gundam“ franšiza je napunila svoj 35-ti rođendan. U tu čast, rešili smo da  zagrebemo ispod oklopa ovog pionira u „Real Robot” žanru, u želji da saznamo šta zapravo čini ovu tvorevinu Jošijuki Tomina i dan danas toliko popularnom. U proteklih 35 godina „Mobile Suit Gundam“ je važio za glavni stožer meka žanra, služeći kao velika inspiracija mnogim danas poznatim serijama i afirmisanim producentima. Pridružite nam se u naporu da uz najpoznatija ostvarenja ispratimo sve uspone padove kroz koje je ovaj serijal tokom godina prolazio. Isto tako, pokušaćemo da odgovorimo zašto je popularnost ove serije viša nego ikada, zašto je njen tvorac Tomino pozat po ozloglašenom nadimku „Kill ‘Em All“, kao i koja je univezalna poruka koja se proteže kroz ovu mega popularnu franšizu.

Predavač je Milan Božičković, mladić koji stoji iza „Gunpla“ prodavnice modela na sklapanje.

treći dan (2)

 

19h – Tribina: Svemirske opere i arije

„Stručna“ tribina u subotnje popodne – termin rezervisan da stari lisci Sakurabane prikažu publici sve što znaju – namenjena je diskusiji na temu četiri velika „svemirska“ naslova, koja svaki anime fan koji drži do sebe treba da pogleda barem jednom u životu (a neke, bogami, treba ciklično obnavljati, jer sa svakim gledanjem otkrivate nove dimenzije). Na tapetu će se naći „Cowboy Bebop“, kultna žanrovska papazjanija koja vrca od šarma i humora, i mnogim fanovima sa zapada predstavlja prvi anime u koji su se zaljubili; „Planetes“, priča o svemirskim đubretarima čiji je neglamurozni prikaz života astronauta toliko realističan da je NASA uvrstila ovu seriju kao obaveznu lektiru za polaznike pilotske obuke; „Terra e…“, epska saga o rasi, genocidu i potrazi za izgubljenom planetom Zemljom iz pera jedne od najpoznatijih šođo autorki svih vremena; i „Legend of the Galactic Heroes“, čuvena studija o vekovnom međugalaktičkom ratu, koja ne samo da važi za najbolju svemirsku operu svih vremena – na svim jezicima i u svim medijima – već, je po mišljenju ovde prisutnih anime teoretičara, „najbolje išta ikad.“

Ova tribina se odvija u okviru programa Doma omladine Beograda „Mesec sletanja na Mesec“

 

21h – Projekcija: „Sakasama no Patema“

Režija: Jasuhiro Jošiura

Produkcija: Studio Rikka, 2013.

Trajanje: 100 minuta

Patema je princeza podzemnog sveta – mračnog, klaustrofobičnog mesta u kome se prepliću beskrajno dugački tuneli i rudarska okna, i gde ljudi žive surovim životom, večito noseći zaštitna odela bez kojih bi im bilo ugroženo zdravlje. Patema je radoznala i uživa u istraživanju – a, kao što to obično biva u ovakvim pričama, omiljeno mesto za razonodu joj je „zabranjena zona“, za koju u podzemnom društvu važi pravilo da se tamo ne ide ako ti je život mio. Pošto niko ne ume da joj objasni ko je propisao to pravilo i kakva to tačno opasnost vreba u zabranjenoj zoni, Patema svaki put odlazi sve dalje u svojim istraživanjima – sve dok jednoga dana ne natrapa na „tajnu“ koju je društvo pokušalo da sakrije. Od tog trenutka, priča o podzemnoj princezi postaje sve komplikovanija.

Reditelj Jasuhiro Jošiura jedan je od retkih u anime industriji koji je u potpunosti „sam svoj majstor“ – sam smišlja, piše, animira, režira i producira svoje filmove. Pažnju na sebe je skrenuo još kratkim ostvarenjem „Pale Cocoon“, da bi svetsku slavu stekao serijalom „Eve no Jikan“ kojim je šarmirao i posetioce Japanizma 2011. „Sakasama no Patema“ je njegov do sad najambiciozniji projekat, i nadamo se da će Jošiura ponovo ostaviti dobar utisak na beogradsku publiku.

Hol Doma omladine

17-20h – Šminkanje posetilaca

Ako vam se na ChibiConu dopalo da vas na licu mesta pretvore u princezu iz bajke, vilu, lika iz anime serijala, ili čudovište iz horor priče, pridružite nam se i na Japanizmu! U proširenom sastavu, Hristina, Marijana, Ljubica i Katarina šminkaće vas na licu mesta. Ponesite slike i inspiracije, ili se prepustite našoj mašti i za 15-ak minuta ćemo vas transformisati u lika po vašem izboru. Vidimo se tamo! Napomena: u pitanju je samo šminkanje i crtanje po licu, šminkom koja se jednostavno skida, vlažnim maramicama, tako da ne morate da se sekirate da će vas ljudi čudno gledati u autobusu na povratku kući.

Game Room

13-14:30h – Open gaming

 

Opušteno igranje, kao i vežbanje za veliki turnir koji sledi. Ako budete dobri, možda uleti i neki turnir iznenađenja.

15h – „Ultra Street Fighter 4“ turnir

Zvanični takmičarski program u Game Roomu trećeg dana počinje ovim turnirom – i daje se na znanje da su opet u igri stra’obalne nagrade.

17h – Girl Power: Women’s Iron Fist Tournament

Kao i prošle godine, ponavljamo ekskluzivan sadržaj na Japanizmu: Game Room s ponosom predstavlja „Tekken Tag 2“ turnir samo za devojke! Pravo učešća će imati isključivo gejmerke – da se vidi i da lepši pol i te kako ume da barata konzolom i obara rekorde u tabačinama. Primenjivaće se stroga pravila u igranju, jer će pobednica predstavljati Srbiju na međunarodnom takmičenju u Azerbejdžanu.


DAN ČETVRTI: NEDELJA, 7. JUL

 

Bioskopska sala Doma omladine

12:30h – Radionica: Ninđucu

Ninđucu – borilačka veština kojom se služe ninđe – obavijena je velom misterije, i stoga se često javlja u brojnim ostvarenjima japanske pop-kulture (a bogami i ne samo japanske). Na ovogodišnjem festivalu publici ponovo predstavljamo naše stare prijatelje, klub borilačkih veština Buđin, domaće sportiste koji su krenuli putem ninđi. Ako nikada do sad niste uživo videli kako se kunoići – ninđe lepšeg pola – služe lepezama kao smrtonosnim oružjem, onda ovu radionicu ne želite da propustite,  posebno što ekipa iz Buđina rado uključuje i publiku u demonstracije svojih veština.

14h – Revija izvođača

Nova tradicija na Japanizmu jeste revija izvođača – kao uvod u nedeljni program, kratkim nastupima predstaviće vam se plesne trupe, reperi, pevači, svirači, komičari i ostali čiji će vas šou provesti kroz pop-kulturu Japana, od uličnog plesa i muzike, do omaža slavnim anime naslovima.

Kompletan spisak izvođača će biti objavljen naknadno.

četvrti dan (1)

18h – Kosplej defile

Do sad smo dobro naučili šta je kosplej, najiščekivaniji događaj svakog Japanizma: specifičan maskenbal inspirisan likovima iz sveta mangi, anime ostvarenja i video igara – ali i zapadnih stripova, filmova i TV serija, jer se ova ideja iz Japana brzo prenela i na ostatak sveta. Međutim, cilj nije samo uspešno se obući u određeni lik, nego i što bolje ga dočarati svojim držanjem, nastupom, govorom, nekakvim peformansom, ili šta god vama izgledalo kao dobra ideja. Kosplej defile pruža priliku onima koji su se odvažili da se pojave maskirani da na sceni prikažu svoj lik – pod reflektorima, uz svetlosne efekte i odgovarajuću muziku.

Kao što ceo svet već zna, od prošle godine Sakurabana poseduje eksluzivni partnerski ugovor sa londonskom konvencijom MCM Comic Con, te će pobednik našeg kosplej takmičenja ići kao predstavnik Srbije na evropsko prventsvo u Englesku, EuroCosplay Championship, koje se svake godine održava u oktobru.

Pošto londonska pravila propisuju da takmičari moraju biti stariji od 18 godina, kosplej će ići u dva dela. Prvo nastupaju juniori, koji se nadmeću za simbolične nagrade, a onda kreće seniorsko takmičenje čiji će pobednik putovati u London.

Očekujte spektakl – i neka najbolji pobedi.

20h – Svečana dodela nagrada

Predstavnik Ambasade Japana u Beogradu – verovatno čak i ambasador lično – dodeliće prigodne nagrade najboljim učesnicima na kospleju, kao i autorima najboljih radova na izložbi.
četvrti dan (4)

Od 20:30h pa dok ne padnemo mrtvi – Žurka

Kao i svake godine, Japanizam se završava žurkom. DJ Haseo će puštati odabrani J-pop (i J-rock i anime OST-ove i svašta još nešto).
Izvor: http://japanizamkonvencija.blogspot.com/, Sakurabana

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s