Omizutori festival

4110_09_newOmizutori  (お水取り ) tradicionalni  japanski festival polivanja vodom  čije ime se najčešče koristi za Shuni-e (Šuni-e), seriju događaja koji se održavaju svake godine od 1. do 14. marta u Todai-ji hramu (Todaiđi) u Nari. Ova serija budističkih rituala pokajanja se održavaju svake godine tokom 1250. godina, i spadaju  u jedan od najstarijih događaja u Japanu.  Ritual koji se tada održava omogućava pročišćenje duša od grehova i obeležavanje dolaska proleća.

Omizutori se vrši u dvorani Nigatsu-do, delu Todai-ji kompleksa, koji nije mnogo udaljen od glavne dvorane hrama na padini brda. Nigatsu-do bukvalno znači „dvorana drugog meseca“, i odnosi se na drugi  mesec lunarnog kalendara, kada se Omizutori tradicionalno održava. Drugi mesec po lunarnom kalendaru je otprilike odgovara mesecu martu po solarnom kalendaru. Kad se završi Omizutori trešnje počinju da cvetaju i to označava da je proleće došlo.4110_08b_newMeđu mnogim drugim obredima koji se održavaju tokom Omizutorija, Otaimatsu (Otaimacu) je najpoznatiji i najimpresivniji događaj. Odmah nakon zalaska sunca svake večeri od 1. marta do 14. marta, ogromne baklje, koje se razlikuju u dužini od šest do devet metara, monasi nose  duž balkona hrama Nigatsu-doa i  drže ih nad gomilom okupljenog sveta. Monasi zatim mašu bakljama praveći vatrene krugove u vazduhu. Veruje se da oni posmatrači koji su zasuti varnicama od vatre biće zaštićeni od zla.

Iako čitava ceremonija nosi ime Omizutori, sam obred se dešava između 12. i 13. marta i najveći je tokom ove ceremonije a nosi ovaj isti naziv. Tada  monasi koji drže baklje dolaze do izvora Wakasa (Vakasa), ispod Nigatsu-do dvorane, gde prema legendi voda izvire jednom godišnje. Monasi vade vodu na izvoru, ispred sâmog hrama. Tu vodu prvo nude budističkim božanstvima, , a potom i narodu. Veruje se da voda, posle osvećenja, može da leči bolesti.

Za ovaj izvor se govori da je povezan podzemnim tunelom sa gradom na obali Japanskog mora – Obamom. Vodu se iz Obame jednom godišnje šalju sveštenici iz hrama Jinguji (Đinguđija) u Obami tokom ceremonije koja se zove “slanje vode”.

4110_10_new
Omizutori

Voda se ustvari pušta u dva lonca, pritom jedan lonac sadrži vodu iz prethodne godine a drugi sadrži vodu iz svih prethodnih ceremonija. Iz lonca sa vodom koji sadrži vodu iz tekuće godine, jedna mala količina vode se sipa u lonac koja sadrži mešavinu vode iz svih prethodnih ceremonija. Tako da se nova mešavina vode čuva svake godine i tako se ovaj proces odigrava već 1200 godina.

Legenda o Omizutori

SONY DSC
Nigatsu-do

Ima različitih legendi o poreklu Omizutorija. Jedna od ovih legendi kaže da je osnivač Shuni-e, Jitchu (Džiču), pozvao 13.700 bogova na ceremoniju. Jedan od bogova Onyu-myojin (Onju-mjođin) je kasnio na ceremoniju jer je pecao na reci Onyu (Onju). Da bi se iskupio zbog svog kašnjenja, on je onda ponudio mirišljavu vodu iz reke Onyu, i voda je odjednom krenula da izvire na mestu na kom je bog jedanput stajao.

Druga priča se tiče održavanja Shuni-e u kome je glavni karakter opet bio Jitchu, osnivač Shuni-e. Priča govori kako je sveštenik Jitchu, putovao duboko u planine Kasagi 751. godine gde  je bio svedok kako nebeska bića vrše ceremoniju čišćenja i pokajanja. Jitchu je bio toliko opčinjen ceremonijom da je odlučio da prenese taj obred među ljude. On je upozoren da će imati težak zadatak, ali njegova želja je bila tako jaka da je verovao da će uspeti da prenese obred sa nebesa u ovozemaljski svet. On je odlučio da ako bude vršio ovaj obred 1000 puta u toku dana bukvalno maratonski, da će uspeti da prenese ovaj božiji obred u svoj ljudski svet.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s