Robot Kirobo šalje pozdrave iz svemira

toyota_kibo_robo_02-0701-mc-1010x692Prvi svetski robot u svemiru koji priča, progovorio je u orbiti, ponavljajući čuvene reči Mesečevog astronauta Nila Armstronga „jedan mali korak…“, ali ovog puta za sve robote.

Mali robot astronaut Kirobo, koga su japanski naučnici napravili, izgovorio je svoje prve orbitalne reči dok je lebdeo unutar Međunarodne svemirske stanice. Robot je lansiran prošlog avgusta na japanskom teretnom šatlu bez posade da bi pomogao naučnicima da proučavaju ljudsko-robotsku interakciju.

Video koji je skoro objavljen prikazuje Kiroba kako priča u svemiru i pritom se vidi kako robotska usta svetle dok izgovaraju prvu poruku na japanskom jeziku 21. avgusta 2013. g.

„21. avgusta 2013.  jedan robot je učinio mali korak prema svetloj budučnosti za sve“, rekao je Kirobo.

Kirobo priča samo na japanskom i stvoren je da bi pomogao naučnicima da istraže mogučnosti suživota ljudi sa robotima tokom dugih svemirskih putovanja u budučnosti. Misiju ovog projekta pod nazivom Projekat Kibo Robot, zajednički su osmislili Istraživački centar za naprednu nauku i tehnologiju Univerziteta u Tokiju, Automobilska kompanija Tojota, Robo Garage i Dentsu kompanija.KIROBO-ISS

Ovaj robot je visok samo 34 centimetara, a njegovo ime je spoj reči „robot“ i japanske reči Kibo što znači „nada“ i predstavlja naziv japanskog istraživačkog laboratorijskog modula na svemirskoj stanici.

Kirobo očekuje dolazak japanskog astronauta Koiči Vakate (Koichi Wakata), koji će biti prvi japanski zapovednik svemirske stanice kada bude stigao tamo u novembru ili decembru ove godine. Vakata će takođe postati prva osoba koja će razgovarati sa robotom u svemiru. Njegov istorijski razgovor sa Kirobom je planiran za decembar.31c50a70-e901-4397-bd6e-fa494d225534_Kirobo-630-06 (1)

Robotske tehnološke mogučnosti obuhvataju prepoznavanje glasa, obradu prirodnog glasa, prepoznavanje lica, prepoznaanje kamere i osećaja. Kirobo takođe ima identičnog blizanca na Zemlji – Miratu, koji je stvoren da bi omogućio inženjerima dole na Zemlji da proveravaju svaki kvar koji bi se pojavio kod Kiroba u svemiru.

Povratak Kiroba očekuje se u decembru 2014. godine.

Izvor: Space.com

Advertisements

One comment

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s