Japanski princ Akišino sa suprugom u Hrvatskoj

CAMBODIA-ROYALS-FUNERAL-JAPANPrenosim vam jednu vest iz regiona, ako neko nije čuo da eto sazna šta se dešavalo u regionu nedavno a tiče se posete japanskog princa Akišina, mlađeg brata japanskog prestolonaslednika Naruhita.

Princ Akišino i prinzeca Akišino došli su u Hrvatsku na poziv predsednika Hrvatske Ive Josipovića i tamo su boravili od 19. do 23. juna 2013. godine u sklopu obeležavanje 20-godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Hrvatske i Japana. 

U Zagrebu se sastao sa premijerom Zoranom Milanovićem, te predsednikom Sabora Josipom Lekom a kasnije i sa domaćinom – predsednikom RH Ivo Josipovićem.

Tokom razgovora premijer i princ su se saglasili da su bilateralni odnosi Hrvatske i Japana odlični, takođe su razgovarali o privrednim odnosima ove dve države i kao bitna stvar istaknut je ulov jadranske tune i njen izvoz na japansko tržište, što čini veliki deo hrvatskog ukupnog izvoza.76

Hrvatski premijer je pritom izrazio žaljenje zbog potresa i cunamija koji su pogodili Japan 2011. godine i koji su odneli brojne ljudske žrtve. „Saosećali smo se s vama“ rekao je Milanović, i pritom je istakao kako je čak i u tom teškom trenutku nastavio sa donacijama Hrvatskoj (i drugima – m. prim.). Princ Akišino i princeza Kiko zahvalili su se na tadašnjoj pomoći Japanu. Nakon susreta s premijerom, japanski princ i princeza posetili su pijacu Dolac i zagrebačku katedralu. Priređen je i koncert kome su prisustvovali a povod je 20-godišnjica uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana.

U toku posete su princ Akišino sa suprugom, koja se do udaje zvala Kiko kao građanka, a sada službeno princezom Akišino, obići Plitvička jezera, poljoprivredno gazdinstvo u Đurmancu, Muzej krapinskog neandertalca i na kraju Dubrovnik. Tu su obišli Knežev dvor, gradsku pijacu, prošetali Stradunom gde su susreli japanske turiste, kao i gradske zidine i franjevački samostan.

Princ Akišino (47) nakon svoga je brata, koji nema muških naslednika, drugi u naslednom redu za Presto hrizantema, japanski carski tron, a najmlađi je od njegovo troje dece, sedmogodišnji sin Hisahito prvo je muško dete rođeno u japanskoj carskoj obitelji nakon njegovog oca 1965. S obzirom da  u Japanu tron još uvek može naslediti samo muškarac, Hisahito je u naslednom redu odmah iza svoga oca. Studirao je pravo i biologiju, dvostruki je doktor nauka, veliki zaljubljenik u prirodu, Beatles-e i tenis.60819168-japan-princ-akishino-princeza-zoran-milanovic

Princ i princeza Akišino često predstavljaju Japan na izabranim međunarodnim događajima, a trenutno su na evropskoj turneji u sklopu koje još obilaze Slovačku i Sloveniju. Povod posete Hrvatskoj je dvadeseta godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Zagreba i Tokija. Kako najavljuju japanski mediji, Akišino će u toku boravka u Hrvatskoj pozvati na dalji razvoj prijateljskih odnosa dveju zemalja.

Sem što mi i Japanci jedemo između ostalog istu ribu – tunu iz Jadrana, treba razmotriti i činjenicu da eto Srbija i Japan su obeležili prošle godine 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa što je veliki jubilej ali biće još veći ako za 5 ili 10 godina neko se seti iz budućeg srpskog režima (wishful thinking) da bi mogao da pozove princa i princezu Akišino ili neke druge članove carske porodice u posetu Srbiji i tako obeleže još pompeznije tad 135 ili 140 godina od uspostave diplomatskih odnosa. Eto morao sam da dam komentar tj. inicijativu, i na kraju jedan od razloga što prenosim ovu vest. I da, ovo je prva od mojih vesti iz regiona, ali naravno neće ih biti mnogo, samo najbitnije i najzanimljivije, a prioritet smo uvek mi & Japan.

*m. prim. – moja primedba

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s