Japanizam 2013 & najava za Dan 1

japanizam2013U Beogradu se već tradicionalno održava i ovog leta  najveći  regionalni događaj posvećen japanskoj pop-kulturi –JAPANIZAM 2013.  Šesta konvencija koja će se održati u Domu omladine od 4.-7.  jula tekuće godine organizuje beogradsko društvo Sakurabana, u saradnji sa Domom omladine i Ambasadom Japana, a uz podršku Sekretarijata za omladinu i  sport grada Beograda. Na ovogodišnjem Japanizmu videćete svašta, naravno akcenat je na mangi i anime-u ali ima i drugi aspekata japanske pop-kulture poput mode, muzike, video igara i filmova. Očekujte radionice borilačkih veština, kreativne radionice, modne revije, prezentacija izdavačke kuće Festina Lente, predavanja, tribine, turniri u igrama, Artist Alley prodajni sajam i naravno nezaobilazno cosplay takmičenje. Ove godine naplaćuje se ulaznica za ovu konvenciju i košta 150 dinara za ceo dan.

Tema ovogodišnjeg Japanizma ima glasi „Superheroji“ – sve vezano za kostimirane borce protiv sila mraka i bezumlja: sentai timovi i usamljeni osvetnici, moćni rendžeri i magične devojčice, oni koji su sa svojim moćima rođeni i oni koji su ih stekli, oni koji rade za dobrobit čovečanstva i oni kojima je samo lični interes na pameti, Tajger i Bani, Marvel i DC, i ostali maskirani heroji koji nas inspirišu čineći svet bezbednijim mestom.

Prvog dana Japanizma imamo sledeći program:

DAN PRVI: ČETVRTAK, 4. JUL

 

Amerikana

14h – Radionica borilačkih veština: Iaido

Iaido je japanska borilačka veština mačem razvijena u 15. i 16. veku kao odbrambeni metod za iznenadni napad neprijatelja. Cilj je bio da se neutrališe protivnik sa jednim udarcem mača odmah nakon što je izvađen iz korica – ako ste u samurajskim filmovima nekada videli one dvoboje koji se rešavaju jednim jedinim potezom, da znate da iza toga stoji iaido kao veština. Danas se više koristi kao oblik mentalne i fizičke discipline, ističući ispravnu tehniku i formu, meditaciju i razvoj ličnog karaktera – često ćete čuti da se iaido opisuje kao „meditacija kroz mač“.

U okviru prezentacije, čućete kratak istorijat ove discipline, videćete demonstraciju nekoliko stilova, i imaćete prilike da se izbliza susretnete sa pravom naoštrenom katanom i samurajskom opremom.

Radionicu vodi sensei Veljko Đoković sa studentima Moniri iaido kluba.

15h – Predavanje: O Japanu i japanskom obrazovnom sistemu

Juićiro Omori-san, ataše za kulturu Japanske ambasade u Republici Srbiji, održaće zanimljivo predavanje o Japanu i japanskom obrazovnom sistemu. Kroz svoja lična iskustva, Omori-san će govoriti o svakodnevnom životu u Japanu, o tome kako Japanci od malena uče da žive u skladu sa prirodnim katastrofama, kao što su zemljotresi i cunami, kao i o svom školovanju. Kroz detaljno objašnjenje obrazovnog sistema Japana, Omori-san će se osvrnuti i na brz napredak japanske ekonomije nakon Drugog svetskog rata za šta je zaslužan obrazovni sistem, ali i na književnu karijeru Harukija Murakamija i zagonetnu poruku koju je Hideaki Ano uputio svojim bližnjima u poslednjem kadru „Neon Genesis Evangeliona“.

Nakon predavanja Omori-san će vam stajati na raspolaganju za najrazličitija pitanja – čak i za ona o „Evangelionu“.

16h – Ekskluzivna kreativna radionica: Japanski jezik kao sredstvo koreografije

Gost Japanizma: Ćijemi Fukumori,  koreograf i igrač savremenog plesa

Ćijemi Fukumori je rođena 1986. godine u Japanu, gde je i otkrila strast ka igri. Međutim, svoje plesačko obrazovanje i iskustvo stekla je najpre u Australiji, a zatim i u Holandiji, koja će joj biti baza duži niz godina i odakle nastupa na brojnim festivalima. U Japan se ponovo vraća 2012. godine, kao koreograf u pozorištu „Dance Box“.

Njeno interesovanje za savremeni ples obuhvata različite žanrove, uključujući tu i japanski legat savremenom plesu – buto ples. Buto je moderni ples nastao u posleratnom Japanu, koji kombinuje azijske stilove kao što su folklorni plesovi, odnosno tradicionalno No i Kabuki pozorište, sa formama uvezenim sa Zapada poput baleta, modernog i postmodernog plesa, te plesnog peformansa.

Njeno trenutno polje istraživanja predstavlja ispitivanje toga kako telo i um reaguju kada dođu u kontakt sa nepoznatim jezikom, te kako stvaramo slike, emocije i priče osluškujući nepoznate zvuke. Budući da je japanski jezik ipak nepoznanica većini posetilaca, upravo će govor plesa biti korišćen kao sredstvo izražavanja učesnika radionice.

U radionici mogu učestvovati svi posetiocibilo da imaju izvesnog plesačkog iskustva, bilo da su potpuni početnici.

Game Room

14h-19h – Open gaming

Posetiocima će na raspolaganju biti igre i oprema, za bleju, opušteno igranje i zagrevanje za turnire.

Bioskopska sala Doma omladine

13h – Reprizni program: filmovi s prošlogodišnjeg Japanizma

13h: „Hoshi wo Ou Kodomo“

15h: „Redline“

19h  –  SVEČANO OTVARANJE  JAPANIZMA

19:20h – Modna revija

Otvaranje Japanizma podrazumeva glamur i pompu, odnosno sada već tradicionalni zajednički modni defile nezavisnih kreatora koji inspiraciju za svoje stvaralaštvo nalaze upravo u japanskom dizajnu. Bićete u prilici da vidite odeću i nakit najrazličitijih stilova, a ukoliko vam nešto posebno zapadne za oko, ne zaboravite da će neki od ovih dizajnera imati svoj prodajni štand na Artist Alley sajmu. Na modnoj reviji, predstaviće vam se sledeći kreatori i brendovi:

Maja Knezz Beerman

Maja Knezz Beerman je diplomirala na Fakultetu za umetnost i dizajn, odsek odevanje i tekstil, sa kolekcijom inspirisanom bajkom „Baš Čelik“ po kojoj je diplomski rad i dobio ime. Iza sebe ima dve samostalne kolekcije: jedna je prošlogodišnja „Zen“ koju ćete imati prilike da vidite na  Japanizmu, a druga je „Tesla“, inspirisana našim poznatim naučnikom. Kolekcija „Zen“ je nadahnuta tradicionalnim kostimom samuraja i njihovim stavovima prema životu, kao i šinto religijom i poznatim Zen vrtovima koji su poslužili za izbor palete boja. Odevni predmeti nose priču o snazi, hrabrosti, smirenosti, čistoti uma, skromnosti, odanosti i disciplini. Upotrebljeni materijali su keper i pamučni elastin uz dodatak likre u pojedinim odevnim predmetima.

Jelena Dimitrijević

Jelena Dimitrijević je diplomirani modni kreator. Zakoračila je u svet mode hrabro, izražavajući se na potpuno novi način preko dizajna tekstila. Iza sebe ima dve revije, kao i nekoliko projekata u kojima je učestvovala kao stilista. Svoja znanja prenosi deci predškolskog uzrasta na kreativnim radionicama na kojima im predaje o modnom dizajnu. Večerašnja kolekcija nosi naziv „Shibori“ jer je izrađena veoma specifičnom tehnikom. Šibori je tehnika rada s tekstilom karakteristična za daleki Japan, koja se prenosila i usavršavala kroz vekove, dok se njena primena širila. U srži kreacije je pokušaj da se posmatračima na moderan način prenese duh i mističnost dalekog Japana, i da ih se na intrigantan način uvede u trodimenzionalnu igru boja. Namera je da spoji tradicionalno sa modernim, a da pritom sve bude nosivo, urbano, i pre svega unikatno.

Ivana Đukičin

Ivana Đukičin je nezavisni kreator koji se dizajnom odevnih predmeta bavi već 17 godina. U svom stvaralaštvu, veruje da se protiv prirode ne može i traga za ostvarenjem sklada sa njom – bilo da je priroda oko nas obeležena tamnim tonovima, ili onim najsvetlijim, radosnim. Kolekcija koju ćemo videti večeras inspirisana je lepršavom prirodom Japana. Otuda i upitni naslov kolekcije: „Koliko proleća imate?“  – odnosno, hana wa saku. Cveće će ponovo cvetati, a kako izgledate određujete samo vi. Birajte, berite za sva čula.

Marija Milosavljević

Marija Milosavljević je pažnju na sebe skrenula još na prošlom Japanizmu, zapaženom revijom inspirisanom J-rock stilom. Iako studira Prirodno-matematički fakultet i bavi se naukom, odnosno nema nikakvo dizajnersko ili tekstilno obrazovanje, aktivno kreira odeću oko tri godine. Dizajn doživljava kao vid izražavanja i relaksacije. Zanimljivo je da svoje kreacije ne crta, za razliku od većine dizajnera koji se oslanjaju na skice, već odmah pristupa radu sa materijalom. Kao i prošle godine, i u kolekciji koja će biti predstavljena na ovom Japanizmu vidi se snažan uticaj različitih J-rock stilova, ali i inspiracija Wa Lolita modnim pravcem.

Milica Pavković

Milica Pavković se dizajniranjem haljina bavi od 2005. godine, ali do sad se nije odvažila da svoje crteže pretoči u dela. Tek 2013. godine Miličini crteži su, po prvi put, dobili i treću dimenziju. Tako je nastala prolećna ženska kolekcija „Duh Istoka“, koju čine tri klasična komada japanskog kimona i lepeza, dizajniranih za moderne generacije, a inspirisani tradicionalnim vrednostima zemlje izlazećeg sunca. Ovi odevni predmeti odišu elegancijom, i više su nego jedinstveni. Kombinacija laganih, svečanih materijala i urbanih šara dodala je kolekciji neophodnu dozu sofisticiranosti i doprinela je potpuno novom vidu nošenja starinskog odevnog predmeta u svečanim prilikama.

Reila

Modni brend „Reila“ rezultat je kreativne saradnje između sestara Jelene, Marije i Maje Marković, uspešnih studentkinja škole za dizajn tekstila i odeće. Pored uticaja japanske ulične mode, u njihovim radovima može se videti inspiracija najrazličitijim socio-antropološkim motivima, među kojima su i muzika i moda ’70-ih, ali ono što njihove modele čini zaista posebnim je inovativan pristup kojim interpretiraju odabrane teme, kao i individualnost i lični pečat dizajnerki. Posetioci prošlogodišnjeg Japanizma bili su u prilici da pogledaju zanimljivu reviju radova koji su uspeli da posmatrače barem na kratko povedu na modno putovanje ulicama Tokija, a ove godine ih očekuje fantastična atmosfera nove modne pripovetke, ovoga puta nadahnute Bubble Goth stilom.

Jovan Stevanović za J_ST

Jovan Stevanović je poznat po upečatljivom ukusu sto se tiče mode i samog dizajna.
Počeci u dizajnu su povezani sa periodom kada se bavio modernim plesom i imao potrebu da uvede scenski kostim u plesne tačke. Iza sebe ima četiri kolekcije. Prva je premijerno prikazana na BiH Nivea Fashion Week-u, dok su ostale kolekcije učetvovale na raznim festivalima, postavkama, izložbama i Show Room-ovima. Glavna inspiracija koja kulminira u svim kolekcijama su mračne tajne, fetišizam, suzdržanost modernog društva kao i snaga odredjenih persona koje imaju jak mentalni sklop. Kolekcija koja će biti predstavljena na ovogodišnjem Japanizmu inspirisana je fetišizmom na japanski način, krasi je crna boja i brojni kožni elementi, a poseban uticaj ima omaž kostimima iz popularnih igara „Devil May Cry” i „Final Fantasy”.

Villena Viscaria i Sardonyx Lace – zajednička kolekcija

Iako se mlada dizajnerka koja stoji iza imena Villena Viscaria bavi izradom korseta još od svoje 14-te godine, njen brend je nastao u julu 2012. Namenjen je gothic i rock populaciji, i inspiraciju nalazi upravo u ovim subkulturama. Iza drugog brenda, Sardonyx Lace, nalazi se Tamara Simić, čiji je talenat i smisao za prefinjenu estetiku bio primetan još od najranijih radova. Kolekcija „Porcelain Roses“ dobrim delom je inspirisana japanskom uličnom modom i varijacijama na temu Gothic Lolita stila, te gothic subkulturom i najnovijim trendovima u istoj. Od smele Punk Lollite, preko prelepe burleskne dame do prefinjene viktorijanske gospođice otmenih manira, kolekcija „Porcelain Roses“ sadrži najrazličitije stilove koje možete kombinovati po želji.

20:30h – Projekcija: „Tiger&Bunny“

Režija: Keići Sato

Produkcija: Sunrise, 2012. (prema materijalu TV serije iz 2011.)

Trajanje: 95 minuta

U gradu Šternbildu, mutanti sa supermoćima su stvarni, i zaista se kostimiraju i bore protiv zločina – ali ne iz dobrote duše, već da bi se međusobno takmičili u rijaliti TV emisiji gde gledaoci glasaju za omiljenog superheroja dok se oni nadmeću za popularnost i naklonost sponzora. Sticaj okolnosti – i zajednički sponzor – spojiće kao partnere Tajgera, omatorelog heroja stare škole koji gotovo dečački veruje u pravdu, i Barnabija Bruksa Juniona, poznatijeg kao Bani, proračunatog početnika koga ne interesuje junaštvo, već samo glasovi gledalaca.

„Tiger&Bunny“ je započeo kao lični projekat reditelja Keićija Satoa, po sopstvenom priznanju velikog fana američkog stripa, kome je studio rekao da će mu odobriti snimanje serije jedino ukoliko sam obezbedi finansije (kako se Sato snašao da pronađe sponzore zaslužuje da se pretvori u lekciju na studijama marketinga, ali to je neka druga priča). Na opšte iznenađenje, ispostavilo se da je serija preko noći postala megahit – sredovečni Tajger je čak izglasan za najpopularnijeg anime lika u 2011., pobedivši brojne etablirane šonen junake i slatke školarice iz moe serija. Bioskopski film koji večeras prikazujemo nastao je od sažetog materijala TV serije, dok se propisni nastavak priče očekuje na jesen.

(Ovaj sadržaj nije prikladan za mlađe od 12 godina.)

22: 30h – Projekcija: „Garden of Words“

Režija: Makoto Šinkai

Produkcija: CoMix Wave, 2013.

Trajanje: 45 minuta

Reditelj Makoto Šinkai važi za najveću zvezdu u usponu na anime sceni – često ćete čuti da ga opisuju kao „naslednika Hajao Mijazakija“. Kratki film koji ga je proslavio, „Voices of a Distant Star”, u celosti je animirao sam na svom kompjuteru, radeći bez ičije pomoći. U međuvremenu, Šinkai je osnovao sopstveni anime studio i izbacio brojne filmske hitove, kojima je zajednički snažan autorski pečat, bogata i lako prepoznatljiva animacija,  preispitivanje svakodnevice, kao i melahnolična, gorsko-slatka atmosfera. Nakon iskoraka sa „Hoshi wo Ou Kodomo“, avanture u giblijevskom stilu koju smo prikazali na prošlom Japanizmu, Šinkai se vratio tematici koju najbolje poznaje – a to su svakodnevni život običnih ljudi, odrastanje i krhkost emocija.

„Garden of Words“ je priča o neobičnoj vezi dvoje različitih ljudi: Takao je srednjoškolac koji beži sa časova i želi da se bavi dizajnom obuće, dok je Jukino starija žena koja nerado govori o svojoj prošlosti. Njih dvoje se sastaju u jednom vrtu samo po kišnim danima, i lagano se otvaraju jedno prema drugom. Kako vreme prolazi, Takao i Jukino su sve bliži – ali kišna sezona u Japanu polako se primiče kraju. „Garden of Words“ je svetsku premijeru doživeo 31. maja ove godine, i čast nam je što ćemo moći da ga predstavimo beogradskoj publici u tako kratkom roku.

(Ovaj sadržaj nije prikladan za mlađe od 12 godina.)

Program preuzet sa sajta društva Sakurabana

Advertisements

3 comments

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s