Kihaćiro Nišiura u Beogradu

nishiura calig1Prošlog utorka,  japanski umetnik Kićahiro Nišiura predstavio je japansku veštinu aranžiranja cveća – ikebanu, umetnost lepog pisanja – kaligrafiju, dok je na japanska umetnica Jamase Maiko izvodila poznata japanska muzička dela na kotou (japanskoj harfi).nishiura ikeba1

Ispred sale „Amerikana“ u kojoj se održavala demonstracija,  bila je zanimljiva postavka članova udruženja japanske „hanga“ grafike  kao i kaligrafskih remek dela Kićahiro Nišiure.  Na samom svečanom otvaranju okupio se veliki broj ljudi što je zaista pohvalno. Juićiro Omori, ataše za kulturu ambasade Japana u Srbiji, koji je inače prevodio sa japanskog na srpski u toku ovog događaja i ostavio simpatičan i vrlo pozitivan utisak, kaže da je srpska publika pokazala veliku zainteresovanost za program koji organizuju. Slike govore sve, pa pogledajte  facebook galeriju  Tokyorame vezane za ovaj lep događaj.

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151717729870362.1073741827.149795200361&type=3

yamasekoto

Malo ću da ponovim o Kićahiro Nišiuri, što sam već navodio ranije:

Kihaćiro Nišiura je potomak Nišiura Enđija, osnivača Nišiura-jaki škole keramike, koja je tokom Meiđi perioda (1868,-1912.) zbog svoje izuzetne tehnike i umetničke angažovanosti bila priznata kako u Japanu tako i u inostranstvu.

Njegove »Nišiura stil« ceremonije mirisa, demonstracije ikebane, kaligrafije, i drugih umetničkih formi, prihvaćene su sa oduševljenjem u Japanu i širom sveta.

Kaligrafija je osnova orijentalne umetnosti, a ideogrami su jedan od najznačajnijih delova orijentalne kulture. Kako pišete i izražavate ideograme, samo po sebi predstavlja umetnost, dok japanska kaligrafija sa sobom nosi “nečujnu muziku“.

Kao zemlja sa jasnim prelazima godišnjih doba, Japan obiluje bogatom florom. Svakako da nije dovoljno samo ubrati cvet sa polja. Suština ikebane je u umetničkom raspoređivanju cvetova, gde se koristeći živo cveće i druge materijale iz prirode, teži stvaranju kompozicije koja predstavlja tri elementa – nebo, zemlju i čoveka.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s