Demonstracija ikebane, kaligrafije i koto muzike i otvaranje izložbe

ikebanaDani Japana uskoro nam stižu i ovom prilikom pozivam zainteresovane ljubitelje Japana da posete izložbu i demonstraciju ikebane, kaligrafije i koto muzike u organizaciji Japanske Ambasade u Republici Srbiji i Doma omladine Beograda. Svečano otvaranje je u utorak 28. maja 2013. godine u 19:30 u Domu omladine Beograda (Velika sala), Makedonka 22. Ulaz je slobodan.

U Domu omladine Beograda biće organizovana izložba kaligrafskih radova majstora Nišiure i radova članova udruženja japanske „hanga“ grafike. Kako se ove godine obeležava dvesta godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, poseban kuriozitet izložbe je nekoliko kaligrafskih radova majstora Nišiure koji su inspirisani njegovim najpoznatijim delima. Izložba će trajati od 26-29. Maja. Besplatan ulaz.

KIHACHIRO NISHIURAKihaćiro Nišiura je potomak Nišiura Enđija, osnivača Nišiura-jaki škole keramike, koja je tokom Meiđi perioda (1868,-1912.) zbog svoje izuzetne tehnike i umetničke angažovanosti bila priznata kako u Japanu tako i u inostranstvu.

Njegove »Nišiura stil« ceremonije mirisa, demonstracije ikebane, kaligrafije, i drugih umetničkih formi, prihvaćene su sa oduševljenjem u Japanu i širom sveta.

Kaligrafija je osnova orijentalne umetnosti, a ideogrami su jedan od najznačajnijih delova orijentalne kulture. Kako pišete i izražavate ideograme, samo po sebi predstavlja umetnost, dok japanska kaligrafija sa sobom nosi „nečujnu muziku„.

Kao zemlja sa jasnim prelazima godišnjih doba, Japan obiluje bogatom florom. Svakako da nije dovoljno samo ubrati cvet sa polja. Suština ikebane je u umetničkom raspoređivanju cvetova, gde se koristeći živo cveće i druge materijale iz prirode, teži stvaranju kompozicije koja predstavlja tri elementa – nebo, zemlju i čoveka.

Koto (japansku harfu) svira Jamase Maiko, poznata japanska umetnica.

Sve interesantne momente tokom ove izložbe i uopšte onoga što budemo propratili tokom Dana Japana ćemo preneti u blogu početkom juna.ikenbana

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s