Bento, taj moćni obrok

372824121_6845bac071_z

Dobra stara reč kad smo išli u školu i nosili u svojim torbama da prekratimo muke u vidu gladi – užina! Jabuke, banane, sendviči, pitice …šta god bio je način da se nešto pregricne između većih obroka. Ovde uvodim pojam koji postoji u Japanu skoro kao institucija, koja važi i za male i velike, a to je bento. Ljubitelji Japana i uostalom oni koji imaju neka znanja o Japanu zna će na sam pomen ove reči na šta ja mislim, a verovatno su se neki već i setili na pomen užine na početku teksta. Ali bento, to je više od užine, to je sâm obrok sa svim potrebnim sastojcima. Pa, da počnemo sa upoznavanjem…

Bento (弁当) ili obento (お弁当) su japanski termini za obrok spremljen u kutiji, bilo da se kupuje gotov ili pravi kod kuće. U Japanu je veoma zastupljeno nošenje obroka na posao i u školu, pa je razvijena industrija proizvodnje bento kutija. Tradicionalni bento podrazumeva pirinač, ribu i meso sa povrćem servirane u kutiji. Zna se tačno koji tip hrane ide u određenu vrstu kutije. Bento kutije se prave i od različitih materijala. Postoje plastične , keramičke, metalne i drvene kutije. Oblik i dizajn istih prevazilaze sve okvire! To nikako nisu dosadne kutije za nošenje hrane! Možete kupiti kutije u obliku lego kockica, hello kitty, pikatchu, u obliku banane, kutije modernog dizajna koje liče na futrole za naočare ili setove šminke. Bento obroke možete naći na mnogim mestima širom Japana, kao što su marketi, bento prodavnice s (弁当屋bentō-ya), železničke stanice i robne kuće. Uostalom, japanske domaćice često provode vreme i troše svoju energiju na pripremanje kutije za ručak za njihove mužete, decu i njih.

kyaraben
kyaraben

Bento može da se napravi u stilu koji se naziva „kyaraben“ to jest „bento lik“. Kyaraben (キャラ弁) se obično dekoriše tako da izgleda na popularne likove iz japanskih crtanih (anime-a), mangi ili video igrica. Takođe ima jedan drugi stil dizajniranja bentoa koji se zove „oekakiben“ ili „bento slika“. On se pravi da liči na ljude, životijne, zgrade ili spomenike, ili čak na cveće i biljke. Čak postoje i takmičenja gde se učesnici, inače bento majstori, takmiče za estetski najlepšu kreaciju.

Postoji mnogo sličnih vrsta ručkova u kutiji i na Filipinima (Baon), Koreji (Dosirak), Tajvanu (Biandang) i u Indiji (Tifin). Štaviše, havajska kultura je usvojila lokalnu verziju bentoa u kojima dominiraju lokalni ukusi nakon više od veka japanskog uticaja na havajskim ostrvima.

Poreklo bentoa može da se prati sve do kasnog perioda Kamakure (1185-1333), kada je stvoren kuvani i sušeni pirinač hoši-ii (hoshi-ii 糒 ili 干し飯, bukvalno „suvi obrok“). Hoši-ii može da se jede kakav jeste ili da se kuva u vodi da bi se dobio kuvani pirinač, i čuva se u maloj torbici. U periodu Azuči-Mamojama (1568-1600.), drvene lakirane kutije su se pravile i bento bi se u njima jeo tokom hanamija ili u toku čajanke.

U periodu Edo (1603-1867.), bento kultura se proširila i dobila je još prefinjeniju crtu. Putnici i posetioci bi nosili jednostavan košibento (koshibentō – 腰弁当, „bento koji se nosi oko struka „). On se sastojao o nekoliko onigirija koji su bili umotani u listove bambusa ili u utkanoj kutiji od bambusa. Jedan od najpopularnijih stilova bentoa koji se zove makuno-uči (makuno-uchi) bento („bento u pauzi činova“) je prvi napravljen tokom ovog perioda. Ljudi koji su išli u pozorište da gledaju No i Kabuki komade jeli su posebno pripremljene bentoe između maku-a (činova). Veliki broj kuvara je izdato gde je do detalja objašnjeno kako skuvati, spakovati i šta pripremati za prilike kao što je hanami i Hina Matsuri (Dan lutaka ili Dan devojčica, slavi se 3. marta – pr.aut.).

img_6142U periodu Meidži (1868 to 1912), prvi ekibentō ili ekiben (駅弁当 ili 駅弁, “ bento sa železničke stanice“) je prodat. Pošto prve škole nisu pripremale obroke, učenici i nastavnici su nosili bento, kao i uopšte većina zaposlenih. „Evropski“ bento koji je podrazumevao sendvič, takođe se prodavao u toku ovog perioda.

U Taišo periodu (1912-1926.), aluminijumska bento kutija postala je luksuzni predmet zbog jednostavnog čišćenja i svog srebrnog izgleda. Bento je često reflektovao razlike u klasama među decom. Posle II svetskog rata, običaj da se nosi bento u školu postepeno se sve slabije upražnjavao da bi ubrzo bio zamenjen uniformisanom ishranom u školama za sve učenike i nastavnike.

Bento je ponovo postao popularan 80-tih godina prošlog veka i to uz pomoć mikrotalasne rerne i umnožavanja malih piljarnica (marketa). Takođe, skupe drvene i metalne kutije su zamenjene u većini bento prodavnica sa jeftinim, jednokratnim kutijama od polistirena. Međutim i ručno pravljen bento se takođe vratio tada, i opet uobičajeno je postalo, mada ne univerzalno, da se bento viđa po japanskim školama. Bento i dalje koriste radnici kao spakovani ručak, porodice na izletima, kao i na školskim izletima i sportskim danima…Bento koji se kod kuće pravi obično je umotan u furošiki tkaninu (風呂敷, furoshiki) koja ima dvostruku funkciju – i kao torba i kao stolnjak.fun-sushi-bento--large-msg-130023432059

Ima raznih vrsta bento-a, kao što su:

 • Šokado bento (Shōkadō bentō – 松花堂弁当) je tradicionalna kutija u crno lakirana. Ona je kasnije inspirisala firmu IBM da kreira dizajn ThinkPad laptopa.
 • Kamameši bento (Kamameshi bentō –釜飯弁当) se prodaje na železničkim stanicama u prefekturi Nagano. On se kuva i servira u glinenoj posudi. Posuda predstavlja suvenir.
 • Čuka bento (Chūka bentō – 中華弁当) se pune kineskom hranom. S obzirom da Kinezi imaju meze, to je više kao predjelo ili ponoćna „užina“.
 • Sake bento (Sake bentō 鮭弁当) je jednostavan bento sa parčetom barenog lososa što predstavlja glavno jelo.
 • Makanuči bento (Makunouchi bentō – 幕の内弁当) je klasični tip bentoa sa pirinčem, mariniranim voćem (umeboši), parčetom kuvanog lososa, rolovanim jajetom….
 • Noriben (海苔弁) je najednostavniji bento, kod koga je nori alga duboko umače u soja sos koji je preliven preko pirinča.
 • Hinomaru bento (日の丸弁当) je ime za bento koji se sastoji od čisto belog pirinča u čijem središtu je umeboši (šljiva). Dali su mu ime Hinomaru jer podseća na japansku zastavu koja je bela i ima crveni krug u centru.

  Hinomaru bento
  Hinomaru bento
 • Šidaši bento (Shidashi bentō – 仕出し弁当) je napravljen u restoranu i raznosi se tokom ručka. Ovaj bento se jede najčešče na okupljanjima poput sahrane ili žurke. U njega ulazi više tradicioalna japanska hrana poput tempure, pirinča i mariniranog povrča. Takođe postoji šidaši bento koji se pakuje sa evropskom hranom.
 • Tori bento (鳥弁当) sastoji se od komadića piletina koja se kuva u sosu i servirana preko pirinča. Najpopularniji je u prefekturi Gunma.
 • Hokaben (ホカ弁) je bilo koja vrsta bentoa koji se kupuje u bento prodavnicama. Sveže kuvan vreo pirinač (hokahoka) se obično servira sa sveže pripremljenim prilozima. Ime je postalo popularno nakon uspeha tada novog lanca bento prodavnica Hokka Hokka Tei.

  Hokka Hokka Tei Shop
  Hokka Hokka Tei Shop
 • Hajaben (Hayaben – 早弁), bukvalno „rani bento“, koji se jede pre ručka ili ako ručate još jednom posle.
 • Ekiben je bento koji se prodaje na železničkim stanicama (eki) ili u vozu. Ima puno vrsta ekibena i većina su jeftini.

Ima puno interesantnih mesta koji se tiču bento-a na internetu, neki pišu da bi predstavili svoje verzije i bento đakonije. Na neki način pravljenje bentoa kod kuće može da bude umetnički rad na kraju, ako se ima vremena. Slike govore sve, što sami i možete da pogledate ovde.

Crazy About Bento – pinterest galerija

Planet Bento – blog o sopstvenim kulinarskim umećima u pravljenju bentoa.

Just Bento – sajt Japanke Makiko Ikoh o bentou, inače izdala je knjige na tu temu.

bentObrok – domaći blog o bentou….navodim ga jer je pozitivno videti da ovde ima nekih koji eto hoće da naprave svoj bento obrok ,na svoj način.

I tako dalje, može se naći svašta…

DSC_5271.NEF

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s