Pregled srpsko-japanskih odnosa

Logo facebook grupe "Ljubitelji Japana"
Logo facebook grupe „Ljubitelji Japana“

Nakon što je Srbija priznata kao nezavisna kraljevina na Berlinskom kongresu 1878. godine prva zvanična korespondencija između dve zemlje odigrala se 1882. godine. Prvi srpski kralj Milan Obrenović obratio se tadašnjem japanskom caru i velikom reformatoru Meiđi (Mucuhitu*), obaveštavajući ga o svom krunisanju i međunarodnom priznanju Srbije. U odgovoru cara Meiđija Japan je priznao Srbiju kao nezavisnu državu. Na taj način formalno su uspostavljeni odnosi dve monarhije i započeta zvanična diplomatska korespondencija između dve suverene države. Prošle godine navršilo se 130 godina od razmene pisama vladara Kraljevine Srbije i Carevine Japana.

U proteklih petnaestak godina bilateralna ekonomska saradnja se odvijala na bazi robne razmene. Poslednjih godina učinjen je napredak u promovisanju bilateralnih ekonomskih odnosa. Regionalno predstavništvo Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u oktobru 2006. godine premešteno je iz Beča u Beograd, odakle pokriva i Crnu Goru, BiH, Makedoniju, Hrvatsku i Albaniju. Prisustvo JICA u Beogradu otvara niz značajnih mogućnosti za intenziviranje ekonomske saradnje Japana i Republike Srbije.

Japan je jedan od najznačajnijih donatora u našoj zemlji. Bespovratna pomoć Japana obuhvata donacije medicinskim, obrazovnim i kulturnim institucijama, ekonomsku i tehničku pomoć. Kulturno-prosvetna saradnja Srbije i Japana odvija se na osnovu Sporazuma o kulturnoj i obrazovnoj saradnji dve zemlje, zaključenog 1968. godine. Trenutno su na snazi 24 bilateralna ugovora od kojih četiri predstavljaju osnov ukupne bilateralne saradnje: Ugovor o trgovini i plovidbi iz 1959, Sporazum o kulturnoj saradnji između SFRJ i Japana iz 1968, Sporazum o saradnji u oblasti nauke i tehnologije iz 1981. i Sporazum o tehničkoj saradnji iz 2005. godine.

U vezi ekonomske saradnje, dosadašnja japanska pomoć Srbiji dostigla je vrednost od 260 miliona evra. Od japanskih direktnih investicija u Srbiji, tu postoje tri najveće: na prvom mestu je ulaganje JTI-a („Japan Tobacco International“) u fabriku u Senti, u Vojvodini, koja je počela sa radom 2006. godine. Potom je „Asahi Beer Co.“ zajedno sa korporacijom „Micui“ partnerski investirao u „Altek“, fabriku za proizvodnju dodataka u ishrani na bazi kvasca u Senti. A tu je i „Panasonik“, koji je u Svilajncu otvorio fabriku 2010. godine.

Od 1. maja 2011. godine ukinuta je obaveza dobijanja vize za kratak boravak (do 90 dana) za državljane Republike Srbije. Od tog datuma državljani Republike Srbije koji putuju u Japan radi turizma, poslovnog putovanja, posete rođacima ili poznanicima, ili učešća na sportskim takmičenjima bez posebnog honorara, mogu boraviti u Japanu do 90 dana bez vize.

Prošle godine svečano je obeleženo 130. godina diplomatskih odnosa Srbije i Japana. Svečanost na najvišem državnom nivou kome je prisustvovao ambasador Tošio Cunozaki i članovi ambasade.

Izvor: Politika, Vreme, Ambasada Japana

___________

*Mutsuhito (睦仁 ), 122. japanski car posle smrti poznat kao Meiđi ( 明治天皇 ), vladao od 1867-1912. godine.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s