Washi predložen za Uneskovu listu

Japan će predložiti da njegova vaši tehnika pravljenja papira ove godine uđe u Uneskovu (UNESCO) listu remek-dela usmene i nematerijalne baštine čovečanstva.

Vlada Japana će odlučiti o ovom predlogu tokom ovog meseca i predaće ga do 2. aprila ove godine međuvladinom odboru Obrazovne, naučne i kulturne organizacije Ujedinjenih Nacija.

Uneskova lista već obuhvata 21 kulturno dobro Japana, u šta spada i Sekišu-banši (sekishu banshi) tehnika pravljenja papira.

ŠTA JE VAŠI? [和紙 Washi]

Washi* je vrsta papira koji se prvobitno pravio u Japanu. Vaši se obično pravi od vlakana iz kore gampi drveta, mitsumata* žbuna ili japanskog duda (kozo), ali takođe može da se napravi uz pomoć bambusa, konoplje, pirinča i pšenice. Washi potiče od reči wa što znači japanski i shi što znači papir, i ovaj termin se koristi da se opiše papir koji se pravi ručno na tradicionalni način.

Akabeko (赤べこ, crvena krava?), tradicionalna igračka iz Aizu oblasti, pravi se od obojenog i lakiranog washija.
Akabeko (赤べこ, crvena krava) je tradicionalna igračka iz Aizu oblasti, a pravi se od obojenog i lakiranog washija.


Vaši je obično tvrđi nego običan papir koji se pravi od drvene kaše, i koristi se u mnogim tradicionalnim umetničkim veštinama. Origami, shodo*, ukiyo-e* se svi prave od vašija. Vaši se takođe koristi za pravljenje odeće, kućnih pomagala, igračaka kao i odežde i ritualnih predmeta za šinto sveštenike i statue Bude. Takođe se vaši koristio za pravljenje venaca za pobednike tokom Paraolimpijade 1998. godine. Nekoliko vrsta vašija se naziva zajednički Japanski papir, i koristi se u konzervaciji i krpljenju knjiga. Vaši se takođe koristi kao jedna nova forma, kao traka, obično u kombinaciji sa akrilnim lepkom.

Vrste

Sa malo prerade, skoro bilo koja vrsta trave ili drveta može da se pretvori u vaši. Gampi, mitsumata i japanski dud su tri najpopularnija izvora.

  • Ganpiši (雁皮紙Ganpishi) – U stara vremena, on se zvao Hiši (斐紙hishi). Ganpiši ima glatku i sjajnu površinu, a koristi se za knjige i u zanatima.
  • Kozogami (楮紙 Kozogami) – Kozogami se pravi od japanskog duda i on je najšire korišćena vrsta vašija. Ima čvrstinu koja je najbliža tkanini nego običan papir i ne slabi značajno kad dođe u kontakt s vodom.
  • Micumatagami (三椏紙 Mitsumatagami) Mitsumatagami* ima finu površinu boje slonovače i koristi se za shodo kad se štampa. Koristio se za štampanje papirnog novca u Meidži epohi.

Primena u umetnosti

Vaši se primenjuje u : ikebani (umetnost aranžiranja cveća, takođe poznata i kao kado), katazomeu (metoda farbanja tkanine korišćenjem otporne paste), origamiju (umetnost savijanja papira), pravljenju grafika, pravljenju skulptura, šivenju, šiboriju (shibori – nekoliko metoda farbanja tkanine sa šablonom), šodou (Shodo –umetnost kaligrafije), sumi-e( umetnost slikanja mastilom), suminagašiju (suminagashi – umetnost bojenja i obeležavanja papira da podseća na raznobojni mermer), ukijo-eu (ukiyo-e – pravac japanskog duboreza), pravljenju vaši jaja (pokrivanje jaja vaši papirom, to se inače radi obično za Vaskrs, stoga vaskršnja vaši jaja).

Ovde upotrebljena transkripcija japanskih naziva u rōmaji-ju (ローマ字).


Advertisements

2 comments

  1. Dragi „tokyorama“. Hvala vam sto postojite i sto nas hranite ovako zdravim informacijama. Ne bi bilo lose da ostavite kontakt email negde na stranici kako bi mi koji citamo vase stranice mogli da predlozimo ideje i predloge.
    Prijatan dan.
    Zoran

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s