Robot Asimo u poseti Beogradu

Asimo na Kolarcu

Prošle nedelje veliki broj Beograđana imao je tu jedinstvenu priliku da vidi tokom tri dana na Kolarcu, robota Asima, vrhunsko proizvod ljudske nauke današnjeg vremena. Ovaj humanoidni robot, koji ujedno nije prvi koji je stvoren, došao je u Beograd u organizaciji Centra za promociju nauke i Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda, a u okviru manifestacije „Dani budućnosti – Robotika„. Prve reči ovog robota bile su  „Sjajno je biti ovde. Ovo je prvi put da sam došao u posetu Srbiji i veoma sam srećan jer sam stekao mnogo prijatelja“ . Asimo inače priča na engleskom i japanskom jeziku.

Asimo je humanoid koji hoda, razgovara i sposoban je da donosi inteligentne odluke. Inače konstruisan je kao pomoćnik starim i bolesnim osobama. Međutim, za sada on nije u prodaji, a njegov razvoj iz godine u godinu jedan je od najvažnijih pokazatelja u kojim pravcima i kojom brzinom se kreće robotika.

Što se Asima tiče, on ne samo da hoda, već može i da trči brzinom od šest kilometara na sat, što otprilike odgovara brzom hodu čoveka. Penje se uz stepenice, nosi poslužavnik, šutira loptu, saginje se, okreće, pleše i izvršava najrazličitije zadatke. Naučen je da funkcioniše u realnoj sredini, kako bi mogao da se snađe i pomogne čoveku u poslu koji mu je zadat.

Asimo prepoznaje objekte koji se pomeraju i proračunava razdaljinu i pravac njihovog kretanja, prati čoveka i pozdravlja ga kad im se ovaj približi – pruža ruku ili mahne – u zavisnosti od ponašanja čoveka.

Asimo može da imitira pokrete i položaje tela, reaguje na glasovne komande, prepoznaje prepreke, odaziva se na ime, okreće se ka osobi koja mu se obraća, kao i kada čuje iznenadni neobični zvuk. Takođe može da prepozna desetak osoba i obraća im se po imenu.

Asimo je napravljen 2000. godine, mada je njegov razvoj prethodno trajao oko deceniju i po, od 1986. Te godine konstruisan je prvi eksperimentalni humanoid E0 koji je umeo da hoda. Za svaki korak trebalo mu je oko pet sekundi i hodao je isključivo pravo.

Asimo je ova tri dana bio zvezda, što se moglo videti po prepunoj sali Kolarca kao i po gomilama dece koje su pravile gužvu tokom dana ispred KNU.

Ovde sam dodao par slika sa događaja kao i dva snimka koja sam napravio gde Asimo pokazuje šta sve ume.

Robot Asimo u Beogradu 2012 / アシモロボット from yovanson ヨワンソン on Vimeo.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s