Interaktivne mape radijacije u Japanu

U ovom tekstu prikazaću vam dve interesantne interaktivne mape u kojima su prikazani podaci vezani za nivo radijacije po prefekturama u celom Japanu. Mape su objavljene ove nedelje tako da su aktuelne.

Prva mapa , koju inače možete da kliknete da bi vam se prikazala u punom obimu interaktivno (link), predstavlja sakupljene podatke  o količini radijacije u realnom vremenu preko Sistema za predviđanje vanrednih slučajeva za životnu sredinu  (SPEEDI).  Ovi rezultati predstavljaju maksimalne vrednosti stope rasprostiranja u prostoru koje su prikupile lokalne vlasti u poslednjem periodu. Pritom neiznenađuje činjenica, da za prefekture Miyagi, Fukushimu i Ishikawu ne postoje informacije, pošto je svako pojedinačno očitavanje se istražuje detaljno, ili nije dostupno jer su senzori oštečeni zbog cunamija.

Druga mapa (ispod teksta, klik za uvećanje) prikazuje povećana radijaciju: boje predstavljaju PROMENU količine radijacije koju je izazvala nesreća u Fukušimi u odnosu na prirodne vrednosti radijacije pre ove nuklearne katastrofe. Ovi podaci predstavljaju kako se aktuelna prirodna radijacija na određenom prostoru promenila putem ispuštanja iz nuklearne elektrane, kada je jezgro eksplodiralo i kad je došlo do curenja tečnosti za hlađenje nuklearke.

Crne tačke, predstavljaju jednostavno nivo radijacije oblasti „kakva jeste“, nezavisno od prirodne radijacije, obično radijacije pre Fukušime. Najveća je naravno u Fukušimi, i ponovo, ta vrednost je daleko iznad normalnog nivoa u odnosu na bilo koji deo Japana.

Podaci za Fukušima prefekturi su zvanični i realni ali ne precizni kao drugi, pošto su prikupljeni na osnovu jednog jedinog izveštaja koji se svakodnevno očitava na nekih 20 kilometara severozapadno od nuklearne elektrane Fukušima od strane specijalne policije jedinice.

 

izvori: Alvy, TargetMap

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s