850.000 USD prikupljeno za pomoć Japanu

Crveni krst Srbije poslao je japanskom Crvenom krstu 850.000 dolara do sada prikupljene novčane pomoći, izjavila je generalna sekretarkja CK Vesna Milenović.

To je protivrednost dinarskih donacija koje su do 23. marta uplaćene za pomoć narodu Japana stradalom u zemljotresu i cunamiju, kazala je ona.

Prema njenim rečima građani su samo preko 161.000 SMS „uplatili“ više od 8 miliona dinara narodu Japana.

Sredstva porikupljena putem sms poruka biće u aprilu uplaćena na račun Crvenog krsta Srbije i određenom dinamikom odmah upućivana Japanskom crvenom krstu koji novčanu pomoć šalje Komisijama za raspodelu formiranim pri lokalnoj samoupravi pogođenih oblasti.

Milenovićeva je u izjavi za Tanjug rekla da Crveni krst Srbije, zbog teške situacije u Japanu, nije želeo da čeka sa transferom dosad prikupljenog novca, iako očekuje da Vlada Srbije uplati pomoć od 50 miliona dinara.

Generalna sekretarka CK Vesna Milenović je rekla da će donacija Vlade Srbije biti uplaćena 29. marta i odmah će biti upućena Japanskom crvenom krstu.

Najveće novčane donacije od po 25 miliona dinara, kako je kazala, uplatili su Grad Beograd i Vlada pokrajine Vojvodine.

Beogradska javna preduzeća uplatila su preko sedam miliona dinara, a zatim slede gradske opštine Zvezdara, Barajevo i Čukarica, kao i opština Paraćin.

Pomoć narodu Japana uplatilo je 114 pravnih lica i mnogi građani Srbije, rekla je Milenović.

Milenović je navela da račun Crvenog krsta Srbije ostaje otvoren za uplate novčane pomoći Japanu, a da će humanitarni broj za slanje sms poruka biti aktivan do kraja juna.

Prema njenim rečima, Crvenom krstu Srbije obraćaju se i građani koji žele da ugoste ili na neodređeno vreme zbrinu decu iz Japana koja su izgubila roditelje.

Ona je ukazala da je starateljestvo nad decom u nadležnosti Ministarstva za rad i socijalnu politiku, odnosno centara za socijalni rad i da je još rano za ovu vrstu pomoći.

Izvor: Tanjug

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s