Tržni centar “Namba Parks”, Japan


Još 2003. godine, u Osaki (Japan) je otvoren tržni centar “Namba Parks” koji je podigao standarde tipične arhitekture tržnih centara, ali i standarde pejzažnog uređenja. Objekat leži na temeljima nekadašnjeg stadiona koji je iskorišten kako bi stanovnicima Osake pružio veoma neophodan zeleni prostor koji obiluje vegetacijom, stenama, vodopadima, mnogobrojnim šetalištima, čak i privatnim baštama.

Projekat “Namba Parks” je stvoren nakon odluke o zatvaranju i rušenju stadiona Osake, gde se ukazala izuzetna prilika za razvoj komercijalnih sadržaja odmah do glavne železničke stanice, a nedaleko od aerodroma Kansai. Novi kompleks se sastoji od poslovne kule visoke 30 etaža, te tržnog centra koji poseduje zeleni krov. Interesantno je to da je zeleni krov zapravo pod nagibom, te se postepeno spušta niz svih 8 etaža. Glavni projekat je došao iz arhitektonskog studija “Jerde Partnership”.

Veoma je zanimljiv način na koji su arhitekte obezbedili neophodno dnevno osvetljenje. Naime, probijeni su koridori koji su vidljivi sa krovnih ravni objekta, a koji iznutra asociraju na kanjone. Ovo je omogućilo interakciju između posetilaca na krovu i ljudi koji se šetaju tržnim centrom. Na prvih pet etaža tržnog centra “Namba Parks” se nalaze prodavnice, dok je šesta etaža posvećena restoranima sa nacionalnim kuhinjama. Tu su takođe i zabavni sadržaji, bioskopi i mali amfiteatar na otvorenom.

izvor: dia.rs

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s