Tadaši Nagai, počasni građanin Beograda

/ Beograd, 20. avgust 2010 /

Povelja počasnog građanina Beograda, najprestižnije priznanje koje grad dodeljuje pojedinicima, uručena je danas u Skupštini grada prethodnom ambasadoru Japana u Srbiji Tadašiju Nagaiju.

Uručujući priznanje, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je da je to bio jedini način da se Beograd i Beograđani zahvale za sve ono što je Nagai učinio za deceniju i po, koliko je proveo u Beogradu.
Đilas je ocenio da niko u novijoj istoriji nije pokazao toliku dobronamernost, dodavši da je Nagai veliki prijatelj Beograda i Srbije.

  • U periodu od 2000. godine do danas narod i vlada Japana uputili su pomoć Srbiji u iznosu od oko 198 miliona evra, uključujući i otpis duga od 84 miliona evra
  • Vrednost donacija koje je grad Beograd dobio od Vlade Japana je više od 30 miliona evra, od čega je gradskim ustanovama dato više od 27 miliona evra, a republičkim ustanovama oko tri miliona

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić ukazao je da je Nagai privrženost Beogradu iskazivao neposredno i srdačno, a da je pored toga poštovao srpske običaje i tradiciju.
“Želim da vam poručim da će vas Beograd uvek dočekivati kao dragog gosta i iskrenog prijatelja“, rekao je Antić Nagaiju.
Nakon primanja priznanja, Nagai je, ne skrivajući uzbuđenje zbog velikog priznanja, rekao da je na dodelu ove nagrade došao pravo iz bolnice, da mu je velika čast i da je srećan zbog toga što je radio u Srbiji.
On je rekao da ovo priznanje pripada svim Japancima i saradnicima japanske ambasade u Beogradu i podsetio da je ovde radio tokom četiri mandata, odnosno 16 godina, kao i za vreme bombardovanja 1999. godine.
“Nisam bio spreman za ovako veliku povelju, pa ću morati da kupim veći kofer“, našalio se laureat, kojeg su prisutni pozdravili gromkim aplauzom.
On je Skupštini grada poklonio dve fotografije čiji je sam autor, a koje su nastale tokom boravka u Beogradu, i upisao se u knjigu utisaka.

Uručenje nagrade
Uručenje nagrade

Aktuelni ambasador Japana u Srbiji Tašio Cunozaki čestitao je svom prethodniku, ali i predstavnicma Gradske uprave na inicijativi koju su pokrenuli kako bi Nagai postao prvi počasni građanin iz Japana.
“Nadam se da će to doprineti daljem unapređenju odnosa dveju zemalja“, rekao je Cunozaki.

Izvor: Blic Online

Fotografije: Dragan S. Tanasijević, Blic

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s