Srećan sam zbog časti koje mi je ukazana

Veoma sam uzbuđen, ovoliku čast nisam očekivao. Izuzetno priznanje za mene, nadam se da ćemo i u narednom periodu nastaviti ovu, odličnu, saradnju Srbije i Japana – rekao je Tadaši Nagai, bivši ambasador Japana u Srbiji, prilikom uručenja povelje počasnog građanina Beograda.

Uručenje nagrade
Tadaši Nagai: Nedostaju mi moji prijatelji, za sve ove godina sam ih stekao puno. Nedostaju mi i šetnje Košutnjakom i Adom Ciganlijom

Tadaši Nagai proveo je više od 15 godina u Srbiji, gde je studirao, a nakon toga počeo da se bavi diplomatskim poslom. Na mestu ambasadora bio je čak četiri mandata. Za proteklih deset godina, Vlada Japana Srbiji je pružila oko 200 miliona evra materijalne pomoći, u vidu raznih donacija za javna preduzeća, ustanove kulture, zdravstva, obrazovanja. Takođe, dok je Tadaši Nagai obavljao posao ambasadora, Vlada Japana otpisala je dug Srbiji u iznosu od čak 84 miliona evra. Samo u Beogradu, Japan je donirao više od 30 miliona evra.

Kako se osećate kao počasni građanin Beograda?

– Imam mnogo razloga da budem srećan, uzbuđen, počastvovan. Iako se ne osećam dobro, došao sam direktno iz bolnice, kako bih dobio ovo veliko priznanje. Sećam se kad sam pre 42 godine prvi put bio u Beogradu, svih ovih godina preživeo sam mnoge stvari, kao i bombardovanje, voleo bih da o svemu tome jednom pričam.

Kako provodite dane od kad ste otišli van Beograda?
– Supruga mi radi u San Francisku, pa sam kod nje. Nadam se da ću brzo ozdraviti, pa da ću opet moći da se bavim diplomatskim poslom. U međuvremenu, pokušavam da pronađem vreme za moje hobije, golf, fotografiju i sviranje flaute.

Šta Vam najviše nedostaje iz Beograda?
– Šetnje Košutnjakom i Adom Ciganlijom, mesta koja su ponos Beograda i na kojima sam uživao. Nedostaju mi moji prijatelji, za sve ove godina sam ih stekao puno i zaista bih voleo da mogu, kao nekad, često da ih viđam.

Šta nedostaje Beogradu?
– Moram reći da nema puno razlike u odnosu kad sam prvi put kročio u Beograd, pre 42 godine. Mislim da je potrebno obnoviti urbanizam, planski razraditi grad. Neki delovi su zapušteni, potrebno je više poraditi na tome.

Šta ste napisali u knjizi utisaka nakon dobijanja povelje počasnog građanina Beograda?
– Da Beograđani trebaju da ostanu dični, ponosni na sebe, a da sam ja veoma počastvovan i presrećan na poverenju i časti koje su mi ukazali.

Šta ova nagrada znači za dalje odnose Srbije i Japana?
– Mišljenje u Japanu prema Srbiji nekad nije bilo toliko dobro. Svakako je dobro za dalji napredak u odnosima, bilateralnu saradnju, nadam se da ćemo tradiciju pomoći nastaviti.

Đilas: Pobeda pravde
Ovaj čin doživljavam kao pobedu pravde nad politikom, niko u istoriji Beograda nije pokazao ovoliko dobronamernosti, nesebične pomoći i istrajnosti u pokušaju da napravi nešto dobro. Svi znamo šta je Vlada Japana uradila za Beograd i Srbiju, ovo je jedini način da se simbolično odužimo za sve – rekao je Dragan Đilas, gradonačelnik.

Antić: Priznanje kao zahvalnost
Za 56 godina, 23 ličnosti ponele su najprestižnije priznanje Grada, sve su bile ličnosti izuzetnog svetskog formata. Tadaši Nagai je poseban čovek, koji je iskazao privrženost, posvećenost, prijateljstvo Beogradu i ovo je zahvalnost za sve – istakao je Aleksandar Antić, predsednik Skupštine Beograda.

IZVOR: Intervju je prenesen iz Blic Online izdanja, na dan 21. avgusta 2010. godine

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s