Hirošima obeležava 65. godišnjicu od atomskog napada

Galerija slika sa BBC-jevog sajta s komemoracije u Hirošimi.

Komemoraciji prisustvovali predstavnici 75 država, a prvi put i ambasadori SAD, Francuske i Velike Britanije, kao i generalni sekretar UN Ban Kimun.

Photo: Epa/ Kimimasa Mayama

U japanskom gradu Hirošimi obeležena je 65-godišnjica od američkog napada atomskom bombom na taj grad.

Komemoraciji su prisustvovali predstavnici 75 država, a prvi put i ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske, kao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun.

Hiljade Japanaca okupilo se da čuje zvuk memorijalnog zvona koje se oglasilo u trenutku kada je, pre šest i po decenija, pala atomska bomba.

Gradonačelnik Hirošime pozdravio je boravak američkog ambasadora Džona Rosa na komemoraciji i izrazio nadu da će taj čin podstaći napore za postizanje nuklearnog razoružanja u svetu.

Ros smatra da je ovo prilika da se pokaže odlučnost sveta za ostvarivanje nuklearnog razoružanja. Japanska javnost pozdravila je prisustvo američkog ambasadora, iako ima i komentara da Vašington treba da uputi javno izvinjenje zbog bacanja bombi na taj grad, koje do sada nije upućeno.

Ambasador SAD u Japanu Džon Rus položio je venac u Hirošimi, ali nije držao govor.

Premijer Japana Naoto Kan rekao je da se Japan odlučno bori protiv nuklearnog oružja.

„Kao jedina zemlja koja je doživela nuklearno bombardovanje tokom rata, Japan se snažno zalaže za svet bez nuklearnog oružja. Imamo moralnu obavezu da budemo predvodnici u tome i da delujemo“, rekao je Naoto Kan.

Photo: Epa/ Kimimasa Mayama

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun rekao je da je bezbedan svet jedino onaj bez oružja.

„Planeta bez oružja za masovno uništenje je jedini siguran put do bezbednijeg sveta. Sve dok postoji nuklearno oružje, živećemo u njegovoj senci i zbog toga, nuklearno razoružanje i neširenje nuklearnog oružja smatram najvišim prioritetom Ujedinjenih nacija“, rekao je Kimun.

Američka vojska je, 6. avgusta 1945, bacila prvu atomsku bombu u istoriji na industrijski grad Hirošimu, kada je poginulo 140.000 ljudi. Druga bomba bačena je tri dana kasnije na Nagasaki, na jugozapadu Japana. Tada je stradalo oko 80.000 ljudi.

Japan je kapitulirao 15. avgusta 1945. godine čime je okončan Drugi svetski rat.

POMEN NA VOŽDOVCU

U crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene na Voždovcu održan je pomen žrtvama atomske bombe u japanskom gradu Hirošima 1945. godine. Predsednik opštine Voždovac Dragan Vukanić rekao je Tanjugu da je ta opština na svoj način želela da oda poštu ljudima koji su pre 65 godina poginuli u nuklearnoj eksploziji.

On je dodao da se taj dan na razne načine obeležava u Japanu, kao i u celom svetu. Vukanić je istakao da postoji „daleka, ali ipak topla ljudska veza među narodima“ i ocenio „da ne treba zaboraviti dan kada su nedužni ljudi nastradali od nevidljivog neprijatelja“.

U okviru pomena, ispred crkve, solo violinistkinja Megumi Tešima Kalanuah, rođena Hirošimljanka je uz pratnju hora Srpskog lekarskog društva „Dr. Vladan Đorđević“ izvela Betovenovu romansu za violinu i orkestar i ariju iz opere „Orfej“.

Izvor: RTS, e-novine.com

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s