Par reči o Bosozoku bandama

Ovo je mali uvod u priču koju ću da ispričam a vezana je za određene motorističke bande u Japanu.

Bōsōzoku bande (暴走族, “ banda koja nasilno vozi“ ) predstavljaju  japansku supkulturu koja se vezuje za moto klubove i bande.
Prvi put su se pojavile 50-tih godina XX veka kada se japanska automobilska industrija počela brzo širiti. Prvi bosozoku su bili poznati kao kaminari-zoku (雷族 „Munjevita plemena“). Uobičajeno je da se bosozoku grupe okupljaju u gradskim središtima i da puštaju glasnu muziku koju karakteriše njihov životni stil.bosozoku_002
Sama reč bosozoku takođe važi i za motociklističke bande, koje dele ista interesovanja za modifikacijama (da li neko reče tuning styling??hm… ), koje obično nisu legalne, na motociklima kao

Gsx400e
Gsx400e

što su uklanjanje maske motora tako da se na taj način proizvodi više buke. Ove bosozoku grupe takođe učestvuju u opasnom ludom voženju motora, kao što je preticanje u saobraćaju, ne nošenje kaciga za motore i prolaženje kroz crveno svetlo. Druge aktivnost podrazumeva shinai bōsō (市内暴走) što je brzo voženje motora na gradskim ulicama, ali ne radi trkanja već čisto zbog uzbuđenja. Kada ima više motora, onaj glavni koji ih predvodi je sentōsha (先頭車), lider grupe, koji je odgovoran za ceo događaj i kojeg ne smeju da preteknu. Japanska policija ih naziva Maru-Sō (policijska šifra マル走) i onda šalju policijsko vozilo da prati bilo koju grupu motora da bi sprečili bilo kakav incident, koji podrazumeva vožnju kroz delove grada sa brzinom od 5-10 bosozoku devojkemilja na sat sa stvaranjem ogromne buke i mahanjem japanskim carskim zastavama, ili započinjanje tuča u kojima mogu da se koriste drveni mačevi, metalne šipke, bejzbol palice i Molotovljevi kokteli. Ove bosozoku bande su uglavnom sastavljene od maloletnih lica, tj. ispod 20 godina (u Japanu punolestvo se stiče sa 20 godina) i koje su podvrgnute velikim pritiscima države i policije.

Spoljne karateristike i izgled
Tipičan stereotipski izgled bosozokua se često predstavlja na razne načine u japanskoj vizuelnoj umetnosti u manga stripovima, anime crtanim i filmovima. Tipičan bosozoku pripadnik se često pojavljuje u uniformi koja se sastoji iz odela koji izgleda na radničke uniforme ili tokko-fuku (特攻服), vrsta vojne jednodelne odeće sa kanji parolama koja se nosi obično otvorena bez majce ispod tako da prikazuju njihovo telo u zavojima i vrećaste pantalone koje su uvučene u dubole čizme. Tokko-fuku in ustvari na japanskom znači „Specijalna uniforma za napad“, koja je ustvari uniforma kamikaza (pilota), koji su seBosozoku banda u Japanu zvali  “ Specijalni bataljon za napad“(特攻隊) . Uniforme se obično ukrašavaju sa vojnim parolama, patriotskim bedževima Izlazećeg sunca, starim kineskim karakterima ili čak simbolom večnosti – manji (liči na  nacističku svastiku ali je budistički znak u pitanju – pr. S.I.) . Nose naočare za sunce, maske na ustima, a  takođe i hachimaki marame (one bele sa japanskom zastavom i parolama što nose na glavi na proslavama / pr. S.I.), kao i zalizane rock ‘n roll frizure. LOL.
U pop kulturi  karakteristike bosozoku grupa  je najbolje prikazala poznata manga Akira od Katsuhiro-a Otomo-a.
Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s