Pobeda Demokratske Partije Japana

Iako na blogu ne bi trebalo da bude politike, a s obzirom da će biti svašta o Japanu onda treba da bude i nešto vezano za politiku odnosno istoriju. Pobeda Demokratske Partije Japana je veliki događaj i istorijski kako za Japan tako i za tu stranku. Više od pola veka LDP je vladao Japanom i sad se to menja. Iako je tekst objavljen ranije ovde ga stavljamo sad jer je i dalje vest o kojoj se priča, posebno sad kad je Yokio Hatoyama postao premijer Japana potvrdom Parlamenta.  Posle 55 godina japanska desnica silazi sa vlasti. Hatoyama je obećao veću pomoć države porodicama, nezaposlenima i penzionerima.  Originalni tekst je skraćen.

Ulazak Japana u novu političku eru, senzacionalnom pobedom Demokratske partije Japana na jučerašnjim izborima, prate novi znaci ekonomskog oporavka.

Industrijska proizvodnja porasla je u julu za blizu dva procenta. To, doduše, skromno dostignuće olakšaće posao Demokratskoj partiji da kroz parlament progura svoje reformske predloge, uključujući i povećanje socijalnih davanja.

Premijer Taro Aso i opozicioni lider Jukio Hokojama
Premijer Taro Aso (levo) je priznao ‘težak poraz’ LDP – Jukio Hokojama je pripisao pobedu DPJ ‘besu javnosti’ na političare

Ova pobeda DPJ označila je kraj preko pola veka duge vladavine Liberal-demokratske partije (LDP).

Premijer Taro Aso izjavio je da prihvata odgovornost za ovaj, kako je rekao, težak poraz i namerava da se povuče sa čela stranke.

Skoro je izvesno da će ga na položaju premijera zameniti Jukio Hatojama, koji je svoju pobedu pripisao besu javnosti prema političarima u trenutku kad Japan prolazi kroz tešku recesiju.

On je pobedu DPJ na izborima opisao kao ‘političku revoluciju’ u Japanu.

Japan beleži rekordnu nezaposlenosti i privreda zemlje je u krizi.

Visok odziv i pobeda stranke centra

Odziv birača na jučerašnjim izborima je bio visok, uprkos epidemiji svinjskog gripa, velikim vrućinama i nevremenu izazavnom tajfunom u nekim delovima zemlje.

Konzervativna LDP, trenutno na čelu s premijerom Tarom Asom, vladala je Japanom, s izuzetkom 11 meseci, od 1955. godine, predvodeći zemlju kroz decenije fantastičnog ekonomskog razvoja.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazala su međutim da će DPJ osvojiti preko 300 mesta u Donjem domu parlamenta sa 480 poslaničkih mesta.

Analitičari kažu da birači krive LDP za sadašnju ekonomsku krizu, te da su dovoljno nezadovoljni da bi tražili promenu.

Jukio Hatojama
Jukio Hatojama je najavio obračun sa birokratama i zaokret svoje stranke prema radnicima i potrošačima umesto okrenutosti LDPa korporacijama

DPJ, inače stranka centra na čelu sa Jukiojom Hatajamom, kaže da će prebaciti težište sa podrške korporacijama na pomoć radnicima i potrošačima, što je izazov tradicionalnoj japanskoj politici od Drugog svetskog rata.

DJP takođe obećava da će smanjiti troškove birokratije i povećati fondove za socijalnu zaštitu, dok je g. Hatojama obećao da će na spoljnopolitičkom planu poboljšati odnose sa japanskim susedima i da će pokušati da reši spor sa Rusijom oko grupe ostrva na severu Japana.

Izvor: BBC Serbian.com

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s