100 pogleda na planinu Fudži

Ovim tekstom počinjemo da prikazujemo umetnost Japana kao i lepote Japana.S obzirom na značaj planine Fudži u Japanu, onda svakako ovu svetu planinu moramo da uvrstimo u sam početak našeg bloga. Umetnost u Japanu nije počela sa mangom i anime filmovima, počela je mnogo mnogo pre svega toga. I sve to što je činilo umetnost u periodu pre sredine 20. veka jeste uticalo i na razvoj pop kulture u koju svrstavamo između ostalog i manga stripove i anime filmove. Nadam se da ćete u ovom odeljku bloga naći mnoge interesantne stvari vezane za Japansku umetnost kako staru tako i novu.

Planina Fudži (富士山, Fuji-san), jedna od tri svete planine u Japanu, impresionira svakog ko je vidi kad prvi put dođe u Japan, kao što je i  same Japance uvek impresionirala a  kod kojih inače postoji osećaj lične identifikacije sa ovom planinom.

Fudžijama je vulkan, visok 3776 m,  koji je zadnji put imao erupciju početkom 18. veka. Nalazi se zapadno od Tokija, na pacifičkoj obali srednjeg dela ostrva Honšu . Planina je glavni deo nacionalnog parka Fudži-Hakone-Izu.

pogled na pl. Fudži sa mesta Satta u zalivu Suruga
pogled na pl. Fudži sa mesta Satta u zalivu Suruga, Hiroshige

Poreklo reči Fuji je još uvek nejasno. Po ranoj narodnoj etimologiji smatra se da 不二 znači „neuporediv“ tj. “ onaj kome niko ne može biti jednak“,  drugi kažu da 不二  znači „beskrajno“. Ipak, smatra se da Fuji ima korena u Jamato jeziku (iz njega se razvio današnji japanski jezik) a ne Ainu, za koji su neki tvrdili da ima veze. U Priči o sekaču bambusa (竹取物語; Taketori Monogatari) kaže se da ime Fuji potiče od „besmrtno“ ((不死, fushi, fuji) kao i od slike napušteni (, fu) vojnici (, shi, ji) silaze niz planinu.

Fudži-san je danas poznata međunarodna turistička destinacija kao i  popularno mesto za planinarenje. Jedna japanska izreka kaže „Svako bi ispao budala ako ne bi se popeo na Fudžijamu bar jednom, ali bi takođe ispao budala ako bi pokušao i drugi put.“ Planina Fudži se vezuje i za vojnu tradiciju: stari samuraji su koristili nekad podnožje planine kao svoj prostor za trening, blizu današnjeg grada Gotemba. Šogun Minamoto no Yoritomo je isto tu držao yobusame (vrsta japanskog streličarstva koji se izvodi na konjima) na početku Kamakura perioda.

Mnogi japanski umetnici su planinu Fudži i njenu atraktivnu simetričnu kupolu predstavljali na svojim umetničkim delima kako u prošlosti tako i dan danas. Umetnici poput Hokusai-a, Hiroshige-a, Gakko-a i drugih. Njena kupola  je  uklopljena i u zaštitni znak poznate luksuzne linije automobila INFINITI.

Kacušika Hokusai (葛飾北斎, Katsushika Hokusai) je japanski Ukiyo* umetnik i drvorezac, predstavlja jednog od najznačajnijih japanskih umetnika koji je stvorio mnogo umetnička dela koja ćemo prikazati ovde na blogu sa velikim zadovoljstvom.

Veliki talas kod Kanagawe
Veliki talas kod Kanagawe

Jedno od njegovih najpoznatijih dela je Trideset i šest pogleda na planinu Fudži (富嶽三十六景, Fugaku Sanjūrokkei). To je ukiyo serija velikih, obojenih drvopisa. Ova ksilografska serija oslikava planinu Fudži u različitim godišnjim dobima i vremenskim uslovima sa različitih mesta i delova Japana. Ono se tačnije sastoji od 46 otisaka i one su oslikane između 1826 i 1833. Prvih 36 slika je bilo u prvom originalnom izdanju a kasnije, zbog ogromne popularnosti, njima je dodato još 10 slika.

Njegova serija grafika iz 1834. godine, Stotinu pogleda na planinu Fudži (富嶽百景 Fugaku Hyakkei), smatra se za njegovo najbolje delo i remek delo pejzažnog slikarstva.

Ovde u ovom članku nećemo stavljati svih 36 ili 46 ili 100 grafika i slično odjedanput da bi ukomponovali u tekst  ali svakako ćemo da postujemo ove grafike s vremena na vreme u okviru bloga da biste svi uživali predivnoj umetnosti ne samo Katsushike Hokusai-a i Utagawa Hiroshige, već i drugih poznatih japanskih umetnika.

_______________

* o ovome će uskoro takođe biti reči u ovom odeljku bloga

Advertisements

One comment

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s